SUA vor numi un ambasador în Sudan după 23 de ani

Publicat:

SUA vor numi un ambasador în Sudan după 23 de ani, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, relatează AFP, potrivit agerpres.

“SUA şi Sudanul au decis să angajeze procesul vizând schimbul de ambasadori după 23 de ani”, a precizat el într-un comunicat.


Citește și : Melvin Theuma: Yorgen Fenech a dat ordinul de ucidere a jurnalistei Daphnei Caruana Galizia

“Această decizie este un pas înainte important în întărirea relaţiilor bilaterale americano-sudaneze, în special într-un moment în care guvernul de tranziţie condus de un civil aplică ample reforme”, a adăugat el.

Prim-ministrul acestui guvern, Abdallah Hamdok, a fost primit miercuri la Departamentul de Stat de către unul dintre adjuncţii lui Mike Pompeo. Este o vizită oficială istorică pentru un şef de stat sau de guvern sudanez la Washington, prima din 1985. Relaţiile s-au deteriorat apoi în anii regimului preşedintelui sudanez Omar Hassan al-Bashir, înlăturat în primăvară sub presiunea străzii.

Subsecretarul de stat pentru afaceri politice David Hale, numărul trei al diplomaţiei americane, l-a “felicitat pe prim-ministrul Hamdok” şi “a exprimat susţinerea fără fisură a SUA pentru tranziţia democratică sudaneză”, potrivit unui alt comunicat.

El a făcut apel şi la finalizarea înfiinţării de instituţii de tranziţie.

Sudanul a fost clasificat drept “stat care susţine terorismul” de la începutul anilor ’90, când Omar Hassan al-Bashir l-a primit pe Osama bin Laden.

Citește și : Misiunea mass-media este din ce în ce mai importantă în prezent (IESE Business School)

Sudanul cere să fie retrasă de pe această listă neagră, care afectează investiţiile şi complică relansarea economică a ţării.

Guvernul american a anunţat recent că este gata să întoarcă această pagină dacă Sudanul realizează progrese suficiente, subliniind totuşi că procesul va dura un anumit timp.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Au fost adjudecate 9 loturi de pământ din capitală în valoare de peste 31 mln de lei

Au fost adjudecate 9 loturi de pământ din capitală în valoare de peste 31 mln de lei Primăria Municipiului Chișinău informează că în cadrul licitației...

Putin îl primeşte pe Orban la Moscova în calitate de partener al Rusiei şi reprezentant al UE

Putin îl primeşte pe Orban la Moscova în calitate de partener al Rusiei şi reprezentant al UE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri în...

Șeful Biroului Vamal Nord și alți cinci vameși, arestați pentru 30 de zile

Șeful Biroului Vamal Nord și alți cinci vameși, arestați pentru 30 de zile Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) a emis astăzi mandate de arestare pe un...

EURO 2024: UEFA va aplica la toate competiţiile sale principiul ca doar căpitanul să discute cu arbitrii

EURO 2024: UEFA va aplica la toate competiţiile sale principiul ca doar căpitanul să discute cu arbitrii Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) va aplica, din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.