SUA vor ‘să întoarcă pagina’ neînţelegerilor cu Pakistanul

Publicat:

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat marţi că Washingtonul doreşte să “întoarcă pagina” neînţelegerii cu Pakistanul, ţară criticată în special pentru politica sa în Afganistan şi apropierea de grupările radicale, relatează AFP, potrivit agerpres.

Aflat la bordul unui avion, cu prilejul unui turneu în Asia de Sud, în cadrul căruia va vizita Pakistanul şi India, Pompeo a anunţat, de asemenea, că diplomatul Zalmay Khalilzad ”va prelua conducerea” eforturilor americane pentru a restabili pacea în Afganistan.


Citeşte şi: Donald Trump vrea ca toată lumea să pună o presiune maximă pe Iran

În ceea ce priveşte Pakistanul, unde efectuează prima sa vizită în calitate de şef al diplomaţiei americane, Pompeo a declarat: “Există un nou lider acolo. Vreau să merg acolo la începutul acestei noi perioade pentru a restabili relaţiile dintre cele două ţări”.

Trebuie să “întoarcem pagina” deoarece “ţările noastre se confruntă cu multe provocări şi suntem încrezători în faptul că vom putea găsi un teren comun de înţelegere cu noua putere”, a adăugat el.

La 23 august, Pompeo i-a cerut noului premier pakistanez Imran Khan, cu care urmează să se întâlnească, să adopte ”măsuri decisive” împotriva grupărilor ”teroriste” care acţionează din Pakistan şi a subliniat ”rolul vital” al Islamabadului în promovarea procesului de pace în Afganistan. Prezentarea conversaţiei de către Departamentul de Stat a fost contestată de autorităţile pakistaneze, notează AFP.

Citeşte şi: Emisari ai Seulului au ajuns la Phenian

Această dispută a avut drept rezultat sâmbăta trecută anularea acordării a 300 milioane de dolari pentru asistenţă în domeniul securităţii din partea SUA pentru Pakistan. Khalilzad ”se va alătura echipei Departamentului de Stat pentru a ajuta în eforturile de reconciliere în Afganistan şi ”va fi persoana de referinţă” în acest dosar, a precizat responsabilul american.

Figură a diplomaţiei americane şi a taberei neo-conservatoare în timpul mandatului preşedintelui George W. Bush, Zalmay Khalilzad, cu origini afgane, a fost ambasador la Kabul, Bagdad şi Naţiunile Unite. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.