SUA vor să-şi reorganizeze forţele din Okinawa pentru a le dispersa şi dota cu rachete

Publicat:

SUA vor să-şi disperseze unităţile de puşcaşi marini din Okinawa în toate aceste insule japoneze şi să le echipeze cu rachete şi echipamente militare mai uşoare, scrie marţi cotidianul nipon Yomiuri, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Planul, ce vizează descurajarea militară a Chinei, ar urma să fie pus în aplicare până în 2026.


Citeşte şi: Sârbii bosniaci sunt gata să îşi apere libertatea, afirmă liderul lor, Milorad Dodik – Black News

Statele Unite au informat deja Japonia despre această reorganizare, ce va fi anunţată după o reuniune 2+2 miercuri, la Washington, între ministrul de externe şi cel al apărării japonezi şi omologii lor americani.

Surse diplomatice japonezo-americane, citate de agenţia Kyodo, au indicat la rândul lor că Statele Unite vor înfiinţa o forţă de reacţie rapidă de puşcaşi marini în Okinawa pentru apărarea acestor insule din sud-vestul Japoniei.

Crearea noilor unităţi, denumite ‘Marine Littoral Regiments’, MLR, face parte dintr-o reorganizare majoră a Corpului puşcaşilor marini prezentată de comandantul acestuia, generalul David Berger, în 2020 într-un document având ca orizont de timp anul 2030.

Ca parte a planului, va fi redusă forţa aeriană şi se va renunţa la majoritatea tunurilor de artilerie şi tancurilor grele, în favoarea unor forţe mai mici ‘dispersate’, echipate cu rachete şi drone care pot fi operate în zone disputate.

Japonia găzduieşte 18.000 de puşcaşi marini americani, cea mai mare concentrare din afara teritoriului SUA. Cei mai mulţi sunt staţionaţi în baze de pe insula principală Okinawa, parte a unui lanţ care se întinde de la marginea Mării Chinei de Est până la circa 100 km de Taiwan.

Citeşte şi: UE are nevoie de noi modalităţi pentru a sprijini firmele în tranziţia energetică – Black News

Masiva prezenţă militară americană a alimentat resentimente locale, prefectura din Okinawa cerând ca şi alte regiuni din Japonia să găzduiască o parte din aceste forţe. Deşi reorganizarea ar putea să nu crească numărul puşcaşilor marini în Okinawa, dispersarea lor ar putea însemna o prezenţă mai extinsă de-a lungul arhipelagului.

În plus faţă de unitatea din Okinawa, administraţia preşedintelui Joe Biden are în vedere înfiinţarea unui alt MLR în Guam prin reformarea celor două regimente existente, conform surselor citate de Kyodo.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.