X

SUA vor trimite Ucrainei încă patru sisteme avansate de rachete HIMARS

SUA vor trimite Ucrainei încă patru sisteme avansate de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, vorbind despre cel mai recent pachet de asistenţă militară pentru a întări dotările Kievului, care se confruntă cu tiruri intense ale forţelor ruse, informează Reuters, potrivit agerpres.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a afirmat în această săptămână că le-a ordonat generalilor să acorde prioritate distrugerii lansatoarelor de rachete şi de artilerie cu rază lungă ale Ucrainei, după ce armament furnizat de occidentali a fost folosit pentru a lovi linii de aprovizionare ruseşti.

Citește și : Turcia anunţă noi prospecţiuni de gaze în estul Mării Mediterane

‘Vom continua să găsim căi novatoare de a ne continua sprijinul pe termen lung pentru curajoşii bărbaţi şi femei ai forţelor armate ucrainene şi ne vom adapta asistenţa pentru a asigura că Ucraina dispune de tehnologia, muniţia şi puterea de foc pentru a se apăra’, a spus Austin în deschiderea unei reuniuni în format virtual cu aliaţii pe tema Ucrainei.

Occidentul a livrat Ucrainei sisteme de artilerie grea şi lansatoare de rachete multiple cu rază mai lungă de acţiune pentru a ajuta Kievul să reziste în pofida supremaţiei ruse în arme şi muniţii.

Ucraina afirmă că a lansat cu succes lovituri împotriva a 30 de centre logistice şi de muniţii ruseşti, folosind câteva lansatoare de rachete multiple furnizate de Occident.

HIMARS au o rază de acţiune şi o precizie mai mari decât artileria din epoca sovietică pe care Ucraina o deţine în arsenal.

Şeful Pentagonului a precizat că noul pachet va mai include rachete pentru MLRS (Multiple Launch Rocket Systems), precum şi muniţii de artilerie.

Citește și : Rishi Sunak are ambiţii mari: Vrea o Mare Britanie INDEPENDENTĂ energetic până în 2045

Acest nou pachet de asistenţă militară va ridica la 16 numărul total al sistemelor HIMARS furnizate de SUA Ucrainei.

Statele Unite au furnizat 8 miliarde de dolari Ucrainei ca asistenţă de securitate de la declanşarea războiului, inclusiv 2,2 miliarde luna trecută.

Tags: HIMARSkievLloyd AustinracheteSUA
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina