Sub egida ONU, Guvernul şi rebelii huthi din Yemen caută o cale de împăcare în Suedia

Publicat:

Consultări extrem de tensionate au început joi, în Suedia, între Guvern şi rebelii din Yemen, sub egida mediatorului ONU Martin Griffiths, care a salutat o ”oportunitate unică” de a-i aduce pe beligeranţi pe drumul către pace, pavat cu capcane, relatează AFP, scrie News.ro .

Cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică, Yemenul este devastat de un război care opune din 2014 Guvernul, susţinut de Arabia Saudită, rebelilor susţinuţi de Iran. Ostilităţile s-au soldat cu cel puţin 10.000 de morţi şi au adus 14 milioane de persoane în pragul foametei.


Citește și : Ucraina: Parlamentul a votat legea care denunţă Tratatul de Prietenie, Cooperare şi Asociere cu Rusia

În opinia mediatorului ONU, britanicul Martin Griffiths, discuţiile angajate joi, într-un centru de conferinţe la Rimbo, o localitate rurală situată la aproximativ 50 de kilometri nord de Stockholm, constituie o ”oportunitate unică” în faţa urgenţei umanitare.

”Eu nu vreau să par prea optimist, însă vreau să fiu ambiţios”, a declarat el în faţa presei, în prezenţa delegaţiilor yemenite, reunite în jurul aceleiaşi mese – pentru prima oară după mai bine de doi ani.

Potrivit lui Griffiths, negocieri de pace stricto sensu rămân, în acest stadiu, ipotetice. ”Consultările” din Suedia sunt mai întâi menite să ”construiască încrederea” şi să ”reducă violenţa” pe teren, a subliniat el.

Porniţi în 2014 din bastionul lor din nordul Yemenului, rebelii huthi au preluat controlul asupra unor vaste regiuni, inclusiv asupra capitalei şi oraşului portuar Hodeida (vest), pe unde tranzitează esenţialul ajutoarelor umanitare.

TWEET-URI OSTILE

Cu puţin înainte de deschiderea discuţiilor, Guvernul şi rebelii – care ar urma să nu îşi vorbească în mod direct – au prezentat separat condiţii prealabile oricărui acord, într-un schimb de mesaje pe Twitter puţin diplomatice.

Guvernul a cerut ”retragerea integrală” a rebelilor din Hodeida, unde confruntări armate sporadice continuă, în pofida unui armistiţiu încheiat în noiembrie.

La rândul lor, rebelii au ameninţat cu împiedicarea avioanelor ONU de a folosi aeroportul din capitala Sanaa, în cazul în care discuţiile nu conduc la reluarea traficului aerian.

Războiul îi opune pe rebelii huthi, susţinuţi de Iranul şiit, susţinătorilor Guvernului preşedintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, susţinuţi la rândul lor militar de către Arabia Saudită sunnită.

Toate încercările de a pune capăt războiului, care durează de patru ani, au eşuat până acum, în contextul în care situaţia umanitară este cea mai gravă în lume, potrivit ONU.

O sursă diplomatică din cadrul Consiliului de Securitate al ONU a declarat pentru AFP că nutreşte ”speranţe foarte slabe” că aceste discuţii ar putea că conducă la progrese concrete.

În septembrie, negocieri de pace au eşuat în urma refuzului negociatorilor huthi de a se duce la Geneva, în lipsa unor garanţii cu privire la călătoria lor înapoi către capitala Sanaa şi cu privire la evacuarea unor rebeli răniţi către Oman.

CATASTROFĂ UMANITARĂ

Negocierile din Suedia au fost favorizate de doi factori – puternica presiune internaţională exercitată asupra Arabiei Saudite după asasinarea la 2 octombrie a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul ţării sale la Istanbul şi evacuarea, luni, a 50 de rebeli răniţi către Oman.

Un acord în vederea unui schimb a mii de prozonieri a fost încheiat, de asemenea, în cursul săptămânii.

Şeful delegaţiei guvernamentale în Suedia, ministrul de Externe Khaled al-Yamani, a declarat pentru AFP că Guvernul respectă acest acord, refuzând totodată orice compromis cu privire la Hodeida.

”Miliţiile huthi trebuie să se retragă din oraşul Hodeida şi din portul acestuia şi să-l predea Guvernului legitim”, a declarat el, declanţând un răspuns imediat din partea rebelilor.

Citește și : Matteo Salvini susţine în mod eronat că solicitanţii de azil din Italia primesc beneficii

”Noi am venit aici cu intenţia de a face aceste consultări să reuşească. Dar asta nu depinde de Khaled al-Yamani (…), ci depinde de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi de Statele Unite”, a declarat pentru AFP un membr al delegaţiei huthi, Hamid Issam.

Martin Griffiths a anunţat că ONU este dispusă să se interpună la Hodeida – o opţiune respinsă de Riad, atât timp cât rebelii nu părăsesc oraşul.

”Ne-ar plăcea să scoatem Hodeida din conflict, pentru că (oraşul) este principala cale de trimitere a ajutorului umanitar către restul ţării”, a insistat Griffiths, exprimându-şi totodată speranţa la progrese în problema aeroportului de la Sanaa.

Războiul a împins milioane de civili în exil şi foamete.

În prezent, Programul Alimentar Mondial (PAM) vine în ajutorul unui număr de opt milioane de persoane – din 30 de milioane de locuitori -, însă a anunţat joi că vrea să ajungă la 12 milioane până la sfârşitul lui ianuarie, în contextul în care aprovizionarea ţării cu produse alimentare prin portul Hodeida este din ce în ce mai dificilă, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al PAM.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.