X

Sub presiunea Vietnamului, Beijingul îşi retrage o navă din Marea Chinei de Sud

După ce s-a aflat trei luni în zone disputate ale Mării Chinei de Sud, o navă de cercetare chineză a părăsit joi regiunea şi s-a întors în apele chineze, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Potrivit Marine Traffic, un website ce urmăreşte deplasările navelor, Haiyang Dizhi 8, un vas de cercetare seismică, a părăsit zona economică exclusivă (ZEE) a Vietnamului şi se întorcea în China, însoţit de alte două nave chineze.

Citeşte şi: Trafic feroviar ÎNTRERUPT între Spania şi Franţa

Nu este clar dacă nava părăseşte zona sau doar a plecat să se realimenteze cu combustibil. Vasul s-a mai întors o dată după ce a sosit în zonă la începutul lunii iulie.

Nava de cercetare a intrat pentru prima dată în ZEE vietnameză pe 3 iulie, în largul sud-estului Vietnamului în apropierea Insulelor Spratly. Incidentul este la originea unei situaţii tensionate între forţele pazei de coastă vietnameze şi cele chineze.

Nava de prospecţii a părăsit din nou zona la 7 august, potrivit guvernului vietnamez şi datelor maritime publice disponibile, dar s-a întors o săptămână mai târziu.

China revendică aproape toată regiunea şi a fost implicată în dispute teritoriale cu mai multe ţări din Asia de Sud-Est.

Citeşte şi: Gafă marca Trump: ‘Vom construi un zid în Colorado!’

Explorarea petrolului şi a gazelor în Marea Chinei de Sud este un subiect problematic în China şi Vietnam, care au cunoscut o serie de dispute violente între 1974 şi 1988 asupra controlului Insulelor Spratly şi Paracel.

În 2014, un sentiment antichinez în Vietnam a declanşat atacuri letale împotriva fabricilor şi întreprinderilor deţinute de chinezi după ce echipamente de foraj chineze au pătruns în apele disputate.

Luni, în faţa Adunării Naţionale a Vietnamului, prim-ministrul vietnamez Nguyen Xuan Phuc a acuzat Beijingul că ar complica situaţia în disputata Mare a Chinei de Sud şi a promis că guvernul de la Hanoi nu va face niciodată concesii teritoriale. 

Tags: BeijingChinaHaiyang Dizhi 8insulele SpratlyMarea Chinei de SudMarine TrafficnavăParacelVietnamzona economică exclusivă (ZEE)
Categorii: Știrile zilei