X

Succes în justiţie pentru aripa cea mai radicală din AfD

Aripa cea mai radicală a partidului Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut vineri un succes important în justiţie în bătălia internă care o opune de mai multe luni curentului mai moderat, în privinţa direcţiei politice de urmat, transmite AFP, scrie agerpres.

Vineri, un tribunal din Berlin a declarat ilegală excluderea decisă în mai de către biroul politic al AfD împotriva uneia din figurile aripii dure a mişcării, Andreas Kalbitz, liderul filialei din landul Brandeburg.

Citește și : Mai multe fabrici de prelucrare a cărnii din Marea Britanie, afectate de cazuri de coronavirus

Conform judecătorilor, Kalbitz îşi poate relua funcţia în aşteptarea deciziei pe care o va lua instanţa de arbitraj a partidului.

Verdictul tribunalului constituie o lovitură pentru reprezentanţii aripii zise moderate din AfD, reuniţi în jurul unuia din cei doi copreşedinţi, Joerg Meuthen, şi care încearcă să păstreze o faţadă respectabilă mişcării.

De altfel, Meuthen se află la originea excluderii din partid a rivalului său Andreas Kalbitz de către biroul politic, cu o majoritate restrânsă de voturi.

Lui Kalbitz i s-a reproşat că, în momentul adeziunii sale la AfD, şi-a ascuns apartenenţa din trecut la o mică grupare neonazistă, acum interzisă, Heimattreue Deutsche Jugend (HDJ, Tineretul german credincios patriei), acuzaţie respinsă de cel în cauză.

Excluderea sa a agravat un conflict latent între cele două curente din partid cu privire la direcţia politică de urmat, şi care ar putea duce chiar la scindarea formaţiunii.

Citește și : Preşedintele Consiliului European: UE nu doreşte să încheie ‘cu orice preţ’ un acord cu Londra

Serviciul german de informaţii interne a plasat sub supraveghere filiala regională din Brandenburg a AfD, considerând-o o ameninţare pentru democraţie din cauza apropierii de mişcarea neonazistă.

AfD a înregistrat în ultimele săptămâni un recul al intenţiilor de vot, care au ajuns la doar 8%, conform unui recent sondaj pentru Bild am Sonntag, faţă de scorul 12,6% obţinut în alegerile federale din 2017.

Tags: AfDAndreas KalbitzberlinBrandeburggermania
Categorii: Diaspora