X

Sudanul are un nou guvern după îndepărtarea preşedintelui Omar al-Bashir

Primul guvern sudanez după înlăturarea de la putere, în aprilie, a preşedintelui Omar al-Bashir a fost prezentat joi de şeful acestuia, Abdalla Hamdok (foto), un pas major în plin proces de tranziţie cu înfiinţarea unor instituţii care să conducă la o putere civilă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Anunţul noului guvern a fost amânat cu câteva zile pentru a oferi timp prim-ministrului să aleagă dintre numele propuse de Forţele pentru libertate şi schimbare, vârful de lance al mişcării de protest care a dus la răsturnarea preşedintelui al-Bashir, precum şi de militarii care l-au demis sub presiunea străzii.

Citeşte şi: Dorian a făcut până acum 30 de morţi în Bahamas

Anunţat într-o conferinţă de presă, guvernul este alcătuit din 18 membri, printre care patru femei – cu Asma Mohammed Abdullah în fruntea Ministerului de Externe -, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse.

Sudanul are la conducere un Consiliu suveran după semnarea, la 17 august, a unui acord istoric între Consiliul militar de tranziţie, care i-a succedat lui Omar al-Bashir, şi liderii protestatarilor.

Acest acord trasează marile linii ale unei perioade de tranziţie care trebuie să dureze cu puţin peste trei ani şi deschide calea spre alegeri democratice.

Citeşte şi: Fostul preşedinte al Zimbabwe, Robert Mugabe, a încetat din viaţă la 95 de ani

Una din primele provocări ale guvernului va fi de a relansa economia unei ţări care a suferit două decenii de sancţiuni americane.

Economist experimentat, Abdalla Hamdok a fost numit în funcţie la 21 august.

Tags: Abdalla HamdokAsma Mohammed AbdullahguvernOmar al-BashirSudan
Categorii: Știrile zilei