X

Sudanul de Sud stă pe un butoi de pulbere! Un nou război poate izbucni din moment în moment

Un nou conflict de mare amploare riscă să izbucnească în Sudanul de Sud ca urmare a ritmului lent al reformelor şi al aplicării Acordului de pace din 2018, indică un raport al ONU, care solicită menţinerea embargoului asupra armelor, transmite AFP, potrivit agerpres.

Ţinând cont de recentele apeluri la demisia liderilor ţării, ”ar trebui să se acţioneze urgent, pentru a împiedica revenirea la un conflict de mare amploare”, subliniază acest raport anual al experţilor ONU însărcinaţi cu aplicarea sancţiunilor şi a embargoului asupra armelor impus Sudanului de Sud începând din 2018.

Citește și: O bandă de traficanţi de droguri planifica asasinarea vicepremierului muntenegrean

În documentul transmis Consiliului de Securitate, experţii cer ”o nouă dinamică a partenerilor regionali şi internaţionali (…) pentru a remedia problemele privind insecuritatea şi fracturile politice în creştere în Sudanul de Sud”.

De asemenea, experţii internaţionali recomandă o evaluare independentă asupra manierei în care guvernul sud-sudanez gestionează stocurile sale de arme.

Citește și: Fotbalul englezesc BOICOTEAZĂ total rețelele sociale ca răspuns la abuzul online

Sudanul de Sud a fost timp de şase ani scena unui război civil soldat cu aproximativ 380.000 de victime şi care s-a încheiat oficial în februarie 2020 prin crearea unui guvern de uniune naţională. 

Tags: ONUrazboiSudanul de sud
Categorii: Știrile zilei