Sudanul, Egiptul şi Etiopia reiau discuţiile pentru barajul de pe Nil

Publicat:

Sudanul, Egiptul şi Etiopia vor relua marţi negocierile pentru a încerca să aplaneze divergenţele asupra problemei uriaşului baraj construit de Addis Abeba pe Nil, a anunţat luni Ministerul Irigaţiilor la Khartoum, relatează AFP, potrivit agerpres.

Întâlnirea dintre cei trei miniştri ai irigaţiilor şi apei din cele trei ţări va avea loc prin videoconferinţă, a precizat ministerul într-un comunicat. “Trei observatori din Statele Unite, Uniunea Europeană şi Africa de Sud vor fi, de asemenea, prezenţi”, a adăugat documentul.


Citeşte şi: Povestea îngenuncherii: De unde se trage gestul de protest folosit de americani

Proiectată a fi cea mai mare hidrocentrală din Africa, Marele Baraj al Renaşterii pe care Etiopia îl construieşte pe Nilul Albastru (care se întâlneşte în Sudan cu Nilul Alb pentru a forma fluviul Nil) este, din 2011, o sursă de puternice tensiuni între Addis Abeba şi Cairo.

După nouă ani de blocaj în negocieri, Statele Unite şi Banca Mondială prezidează din 2019 discuţiile vizând găsirea unui acord între cele trei ţări.

În mai, Egiptul a spus că acceptă să reia negocierile asupra umplerii rezervorului barajului pentru “a se ajunge la un acord just, echilibrat şi global”.

În aceeaşi lună, Sudanul a respins acordul propus de Etiopia privind umplerea barajului, invocând “probleme tehnice şi juridice”.

Sudanul şi Egiptul se tem că barajul cu o înălţime de 145 de metri va restrânge accesul lor la apă când rezervorul va începe să se umple în iulie, potrivit datei anunţate iniţial de Etiopia.

Citește și : China îndeamnă SUA să renunţe la planul privind reluarea testelor atomice

Dacă Egiptul este îngrijorat în special de aprovizionarea sa cu apă, Sudanul ar putea obţine unele avantaje ca furnizarea de electricitate utilă dezvoltării şi reglarea inundaţiilor fluviului.

Nilul, care curge pe o lungime de circa 6.000 de kilometri, este o sursă de aprovizionare cu apă şi electricitate esenţială pentru peste zece ţări din Africa de Est.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.