Sudanul îl va preda CPI pe fostul preşedinte Bashir, acuzat de crime de război

Publicat:

Sudan îl va preda pe fostul său preşedinte Omar Hassan al-Bashir Curţii Penale Internaţionale, care a emis mandat de arestare pe numele lui din 2009 pentru a răspunde pentru mai multe capete de acuzare de crime de război şi genocid comise în timpul conflictului din Darfur, a declarat luni un înalt responsabil sudanez, citat de AFP, potrivit agerpres.

Deţinut după destituirea sa în aprilie 2019, Omar Hassan al-Bashir este căutat de CPI, cu sediul la Haga, împreună cu alte trei persoane, pentru crime presupuse în regiunea Darfur (vest), în timpul unui conflict sângeros izbucnit în 2003 între forţele sale şi insurgenţi proveniţi din rândul unor minorităţi etnice care se considerau marginalizate.


Citește și : Hassan Rohani: ‘SUA nu suportă victoria Republicii islamice!’

“Cei care au fost puşi sub acuzare de CPI trebuie să se prezinte”, a afirmat Mohamed al-Hassan al-Taishi, membru al Consiliului suveran, într-un comunicat.

De asemenea, a mai spus Taishi, guvernul şi grupurile rebele din Sudan au ajuns la un acord privind crearea unui tribunal special pentru Darfur pentru a investiga şi a judeca cazuri, inclusiv cele investigate de CPI. Asta ar putea însemna că unii dintre aceştia ar putea fi judecaţi în Sudan, dar pentru moment nu se ştie cu exactitate acest lucru.

Un avocat al lui Bashir a declarat însă că fostul preşedinte nu vrea să aibă deloc de a face cu CPI, din cauza faptului că este “un tribunal politic”.

Bashir mai spune că acuzaţiile care i-au fost aduse de CPI, primul tribunal permanent pentru judecarea crimelor de război, fac parte dintr-o conspiraţie occidentală.

Un purtător de cuvânt al CPI a refuzat să comenteze, potrivit Reuters. Instanţa cu sediul la Haga a emis primul mandat de arestare pentru Bashir în 2009, primul care a vizat vreodată un şef de stat în exerciţiu, iar apoi a mai emis unul.

Citește și : Parlamentul Macedoniei de Nord a ratificat aderarea la NATO

În cazul fostului preşedinte Bashir au fost formulate cinci capete de acuzare de crime de război pentru asasinate, transfer forţat, exterminare, tortură şi viol, două capete de acuzare de crime de război pentru atacuri împotriva civililor şi trei capete de acuzare de genocid pentru uciderea şi crearea condiţiilor pentru distrugerea unui grup vizat, infracţiuni pe care le-ar fi comis în Darfur în perioada dintre 2003 şi 2008.

Guvernul civil din Sudan, care conduce ţara alături de armată în cadrul unei perioade de tranziţie de trei ani, încearcă să facă pace cu rebelii din Darfur şi alte regiuni neglijate care s-au luptat cu guvernul lui Omar Hassan al-Bashir ani de zile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Au fost adjudecate 9 loturi de pământ din capitală în valoare de peste 31 mln de lei

Au fost adjudecate 9 loturi de pământ din capitală în valoare de peste 31 mln de lei Primăria Municipiului Chișinău informează că în cadrul licitației...

Putin îl primeşte pe Orban la Moscova în calitate de partener al Rusiei şi reprezentant al UE

Putin îl primeşte pe Orban la Moscova în calitate de partener al Rusiei şi reprezentant al UE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri în...

Șeful Biroului Vamal Nord și alți cinci vameși, arestați pentru 30 de zile

Șeful Biroului Vamal Nord și alți cinci vameși, arestați pentru 30 de zile Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) a emis astăzi mandate de arestare pe un...

EURO 2024: UEFA va aplica la toate competiţiile sale principiul ca doar căpitanul să discute cu arbitrii

EURO 2024: UEFA va aplica la toate competiţiile sale principiul ca doar căpitanul să discute cu arbitrii Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) va aplica, din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.