Sudanul va implementa un program pentru consolidarea capacităţilor militare împreună cu Rusia (Omar al-Bashir)

Publicat:

Preşedintele sudanez Omar al-Bashir a anunţat joi implementarea unui program împreună cu Rusia pentru consolidarea capacităţilor militare ale Sudanului, au informat mass-media de stat, citate de AFP.

Acest plan are ca obiectiv dezvoltarea armatei sudaneze pentru ca aceasta să poate face faţă oricărei ameninţări, a declarat şeful statului în faţa unui grup de ofiţeri şi soldaţi, în oraşul de coastă Port Sudan, conform agerpres.


‘Suntem pregătiţi să facem faţă oricărei ameninţări împotriva ţării noastre’, a subliniat Bashir, citat de agenţia oficială de ştiri Suna, care nu a oferit detalii suplimentare despre cooperarea militară dintre Khartoum şi Moscova.

Citește și : Parlamentul de la Chişinău condamnă atacurile Rusiei asupra ‘securităţii informaţionale şi amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova’

Aceste afirmaţii intervin în contextul în care preşedintele sudanez ceruse omologului său rus Vladimir Putin, cu ocazia vizitei efectuate la Moscova în noiembrie, ca Rusia să ‘apere’ Sudanul de Statele Unite ale Americii, conform media de stat, citate de AFP.

Această declaraţie a luat prin surprindere atunci Washingtonul, mai ales că intervenea la câteva săptămâni după ce Statele Unite ridicaseră un embargo de 20 de ani împotriva Sudanului.

În cadrul acelei vizite, preşedintele sudanez a lansat un apel la cooperare între cele două ţări şi în sectorul nuclear, potrivit presei de stat din Sudan.

Mai mult, după cum informase AFP, Omar al-Bashir a anunţat că a discutat ‘cu preşedintele rus, iar apoi cu ministrul apărării’ (Serghei Şoigu) despre o eventuală creare a unei baze militare ruseşti la Marea Roşie.

Forţele aeriene sudaneze sunt echipate în principal cu avioane ruseşti, aceasta întrucât Rusia a fost în trecut principalul furnizor de echipament militar în Sudan.

Aflat la putere din 1989, Omar al-Bashir este vizat de două mandate de arestare emise de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru genocid, crime contra umanităţii şi crime de război în Darfur, provincie din vestul Sudanului aflată din 2003 în război civil. Dar el continuă să călătorească în afara ţării, fără să fie preocupat că aceste mandate ar putea fi puse în aplicare, potrivit AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Romii din R.Moldova se confruntă în continuare cu discriminare și discurs instigator la ură

Romii din R.Moldova se confruntă în continuare cu discriminare și discurs instigator la ură Comunitatea romă din Republica Moldova se confruntă în continuare cu discriminare...

Orban: Putin nu va ataca o ţară NATO

Orban: Putin nu va ataca o ţară NATO ''Niciun om serios nu poate vorbi despre o intenţie a Rusiei de a ataca NATO'', a declarat...

Un român a ajuns după gratii în Germania după ce a încercat să agațe o polițistă îmbrăcată în civil

Un român a ajuns după gratii în Germania după ce a încercat să agațe o polițistă îmbrăcată în civil Un român a fost arestat în...

NATO în fața unei provocări majore: 35-50 de brigăzi suplimentare necesare pentru apărare împotriva Rusiei

NATO în fața unei provocări majore: 35-50 de brigăzi suplimentare necesare pentru apărare împotriva Rusiei NATO va avea nevoie de între 35 și 50 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.