X

Sudanul vrea să iasă de pe lista neagră a terorismului printr-un mare compromis impus de SUA

Ministerul Justiţiei sudanez a anunţat joi că a semnat un acord cu rudele infanteriştilor marini americani ucişi în atentatul din 2000 care a vizat nava de război USS Cole în Yemen, informează France Presse, potrivit agerpres.

“Ca parte a eforturilor guvernului de tranziţie de a scoate Sudanul de pe lista (statelor ce susţin) terorismul, a fost semnat un acord la 7 februarie cu familiile victimelor aflate pe USS Cole”, a declarat Ministerul Justiţiei sudanez, fără a specifica valoarea despăgubirilor.

Citeşte şi: Fosta ambasadoare americană în Ucraina critică diplomaţia Washingtonului (VIDEO): Este ‘amorală’

Încheiat la Washington, acordul “precizează clar că guvernul sudanez nu a fost responsabil pentru atacul terorist sau pentru orice astfel de atac terorist şi că a încheiat acest acord doar pentru (…) îndeplinirea condiţiei puse de administraţia americană pentru a retrage Sudanul de pe lista sa”, a adăugat ministerul.

La 12 octombrie 2000, o barcă manevrată de doi atacatori sinucigaşi a fost aruncată în aer lângă distrugătorul american USS Cole, care se aproviziona cu combustibil în portul Aden.

Atacul, care a ucis 17 infanterişti marini americani precum şi pe cei doi kamikaze, a fost revendicat de Al Qaida.

Citeşte şi: Premierul kosovar ÎŞI TAIE din salariu. Măsura se aplică tuturor miniştrilor!

Justiţia americană a decis atunci că Sudanul, unde cei doi atacatori sinucigaşi s-au antrenat, avea o responsabilitate în atac, ceea ce Khartoumul a negat întotdeauna.

Statele Unite au plasat Sudanul în 1993 pe lista lor neagră, acuzându-l că sprijină grupuri islamiste extremiste. Fondatorul Al Qaida, Osama Ben Laden, a locuit în această ţară din Africa de Est între 1992 şi 1996.

Tags: Al QaidaKhartoumOsama ben Ladenportul AdensudaterorismUSS ColeYemen
Categorii: Știrile zilei