X

Suedezii de la Essity îi lasă pe ruşi fără hârtie igienică

Compania suedeză Essity, care produce hârtie igienică Zewa, absorbante Libresse și scutece Libero, și-a vândut afacerea din Rusia. Cumpărătorul a fost New Technologies al lui Igor Shilov, valoarea tranzacției se ridică la 1,2 miliarde de coroane suedeze (117 milioane de dolari).

„Încă de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, ne-am concentrat pe deplin să părăsim Rusia. Astăzi, am finalizat vânzarea afacerii noastre după un proces lung și complex”, a declarat Magnus Groth, președinte și CEO al Essity, relatează Moscow Times.

Citeşte şi: UE nu e pregătită pentru aderarea Ucrainei – Stiripesurse.md

Pierderea companiei din tranzacție se ridică la 48,7 milioane de dolari. Acest lucru se va reflecta în raportul financiar pentru al treilea trimestru al anului 2023. Essity a menționat că retragerea din Rusia nu va avea un impact semnificativ asupra afacerii. În ultimul an, activele companiei din țară s-au depreciat cu „aproximativ 1,7 miliarde de coroane suedeze” (157 milioane de dolari), iar vânzările nete au reprezentat doar 2% din totalul acestora.

SCA este prezentă în 150 de țări din întreaga lume. În Rusia, avea trei fabrici: una în regiunea Leningrad și două în regiunea Tula, unde lucrau 1300 de persoane înainte de război. Întreprinderile au produs 70 de produse diferite de îngrijire personală. Compania a venit în țară în 1994.

Zewa – o treime din piața rusă

Plecarea SCA nu va fi lipsită de consecințe, a avertizat Olga Sumishevskaia, cofondatoare a Skolkovo NextGen și parteneră a companiei de consultanță One Story. Potrivit acesteia, hârtia igienică Zewa ocupă o treime din piața rusă, aceeași situație cu prosoapele de hârtie și batistele.

Citeşte şi: R. Moldova poate deveni un refugiu sigur pentru corupții din țările implicate în război – Stiripesurse.md

Între timp, Ministerul Industriei și Comerțului a declarat că societatea „New Technologies”, care a cumpărat activul Essity, „garantează continuarea întreprinderii”. Agenția a menționat că „este în contact permanent cu noii proprietari”.

Tags: Essityhârtie igienicăIgor ShilovMagnus GrothNew TechnologiesOlga SumishevskaiaZewa
Categorii: ExterneȘtirile zilei