X

Suedia: A început procesul tinerei activiste pentru protestul dintr-un avion împotriva expulzării unui afgan

Procesul tinerei suedeze care a transmis în direct un protest dintr-un avion pe un aeroport din Suedia în încercarea de a opri expulzarea unui bărbat afgan a început luni, ea fiind acuzată de încălcarea regulilor privind traficul aerian, relatează DPA potrivit agerpres.

Elin Ersson a trimis în direct pe Facebook protestul său de la 23 iulie de la bordul unui avion pe Aeroportul Göteborg Landvetter. În clipul în care se vede cum ea refuză să ia loc a devenit viral. Elin Ersson a fost de asemenea auzită în înregistrare spunând că şi alţi pasageri s-au ridicat în semn de sprijin.

Citește și : Norvegia nu îl recunoaşte pe Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei şi cheamă la dialog

Conflictul între Elin Ersson, un însoţitor de zbor al Turkish Airlines şi unii pasageri s-a rezolvat când bărbatul afgan şi tânăra suedeză au coborât din avion.

Elin Ersson a spus că acţiona din motive morale şi că Afganistanul nu este o ţară sigură pentru întoarceri.

Avocatul său, Tomas Fridh, a contestat acuzaţiile. El a înaintat un document al unui doctor în Drept al Universităţii din Stockholm, Dennis Martinsson, care a pus sub semnul întrebării faptul că legislaţia aviatică se poate aplica pentru acuzaţiile lansate, precizând, de exemplu, că lui Elin Ersson i s-a cerut să se aşeze nu de către pilot, ci de către echipaj.

Dacă va fi găsită vinovată, tânăra riscă o amendă sau o pedeapsă cu închisoarea de până la şase luni.

Bărbatul afgan, în vârstă de 52 de ani, a fost ulterior expulzat în Afganistan.

Respectivul zbor Turkish Airlines, care avea destinaţia Istanbul, a fost întârziat aproape două ore. Compania aeriană nu a cerut compensaţii, conform documentelor de la instanţă.

Citește și : Mogherini: Recunoaşterea lui Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei este o problemă a ţărilor membre, nu a UE

Procesul a început la un tribunal districtual din Göteborg. Reprezentanţii instanţei nu au putut preciza când este aşteptat verdictul.

Elin Ersson este membră a unui grup de activişti din Göteborg, în vestul ţării, care a organizat cu regularitate proteste împotriva expulzărilor către Afganistan.

Tags: aeroportAeroportul Göteborg LandvetterafganElin ErssonfacebookprotestSuediaTomas FridhTurkish Airlines
Categorii: Diaspora