X

Suedia a încheiat ancheta care îl viza pe Joost Klein, concurentul exclus de la Eurovision

Suedia a încheiat ancheta care îl viza pe Joost Klein, concurentul exclus de la Eurovision

Suedia a încheiat o anchetă în cazul olandezului Joost Klein, participant la Eurovision, care a fost descalificat din finala din 2024 de la Malmö după ce o operatoare l-a acuzat de comportament “ameninţător”, a anunţat procuratura, potrivit The Guardian.

Cântăreţului i s-a interzis să interpreteze piesa sa “Europapa” cu câteva ore înainte de finala Eurovision din 11 mai, după ce o membră a echipei de producţie a afirmat că acesta a făcut o mişcare ameninţătoare la adresa ei după prestaţia sa din semifinală, cu două zile înainte, potrivit stiripesurse.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Radiodifuzorul olandez responsabil pentru piesa lui Klein, Avrotros, a declarat la momentul respectiv că acesta a fost filmat imediat după ce a coborât de pe scenă, “împotriva unor acorduri clare” şi împotriva indicaţiilor sale repetate că nu doreşte să fie filmat, şi că descalificarea sa nu a fost, prin urmare, proporţională.

Luni, procuratura suedeză a declarat că a ajuns la concluzia că Joost Klein a făcut “o mişcare care a lovit camera de filmat a femeii”, dar că cursul evenimentelor “a fost rapid şi a fost perceput diferit de martorul incidentului”.

“Astăzi am închis ancheta, deoarece nu pot dovedi că actul a fost capabil să provoace o teamă gravă sau că bărbatul a avut o astfel de intenţie”, a declarat procurorul principal Fredrik Jönsson.

Avrotros a declarat agenţiei de presă olandeze ANP că este în continuare “profund dezamăgită” de descalificarea lui Klein şi că intenţionează să aibă o întâlnire cu European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului, pentru a discuta problema.

Managerul lui Klein a declarat pentru ANP: “Noi, ca echipă, suntem incredibil de fericiţi şi uşuraţi că această perioadă de incertitudine a luat sfârşit. În cele din urmă, o putem spune cu voce tare: nu a existat niciodată un motiv pentru acest caz”.

Cu toate acestea, EBU a declarat că îşi menţine decizia de descalificare a concurentului olandez. “Aceasta a fost o investigaţie pentru a stabili dacă a fost comisă o faptă penală şi nu dacă domnul Klein s-a comportat necorespunzător şi a încălcat regulile şi procedurile ESC”, a declarat EBU. “Prin urmare, această nouă evoluţie nu are niciun impact asupra deciziei noastre, pe care o menţinem în totalitate”.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Cea de-a 68-a ediţie a concursului multinaţional de cântece a fost marcată de ample proteste pro-Palestina în jurul arenei Malmö din cel de-al treilea oraş ca mărime al Suediei, unii dintre aceştia criticând organizatorii pentru că au permis Israelului să participe în timp ce era angajat într-un conflict militar cu Gaza.

În cadrul unei conferinţe de presă tensionate care a urmat semifinalei, mai mulţi artişti, printre care şi Klein, au părut să-şi exprime frustrarea cu privire la faptul că disputa privind includerea Israelului a umbrit competiţia.

Tags: EurovisionJoost KleinSuedia
Diverse