Suedia acordă unei moschei dreptul de difuzare a apelului la rugăciunea de vineri

Publicat:

Suedia a acordat marţi unei moschei dreptul de difuzare a apelului la rugăciunea de vineri, Adhan, provocând numeroase reacţii în sfera politică şi cea publică, cu patru luni înainte de alegerile legislative, informează AFP, potrivit agerpres.

Măsura, care va intra în vigoare începând de vinerea aceasta şi va ţine un an în localitatea Vaxjo (sud), stârneşte temeri din partea unor politicieni cu privire la o sciziune.


Citește și : Vladimir Putin: Rusia respectă suveranitatea fostelor republici sovietice, dar îşi va apăra interesele și nu va „arunca cu bani”

“Apelul la rugăciune nu va întări integrarea în Vaxjo, ci riscă mai degrabă să îndepărteze şi mai mult localitatea”, a declarat Anna Tenje, consilieră municipală, pentru agenţia TT.

La rândul său, premierul social-democrat al Suediei, Stefan Lofven, a declarat că sfârşitul comunitarismului merge mână în mână cu lupta împotriva şomajului, lupta pentru şcoli şi cartiere de calitate. “Societatea suedeze în totalitatea ei este fondată pe religii diferite”, a afirmat el pentru TT.

La rândul său, lidera creştin-democraţilor, Ebba Busch Thor, care se opune acestei decizii, a declarat că “oamenii nu vor să audă la ei” apelul (la rugăciune), în fiecare vineri, timp de 3 minute şi 45 de secunde.

Cu toate acestea, autorităţile au precizat că volumul difuzoarelor nu ar trebui să depăşească 110 decibeli în exterior pentru a fi conform reglementării suedeze în vigoare, condiţie pe care moscheea din Vaxjo o respectă.

Avdi Islami, purtătorul de cuvânt al comunităţii musulmane din oraş, a subliniat că mii de musulmani se duc la moschee în fiecare an şi compară difuzarea Adhanului cu clopotele bisericilor.

Moscheea din Vaxjo este a treia din Suedia care poate difuza apelul la rugăciunea de vineri, după cele din Botkyrka (periferie a capitalei Stockholm) şi din Karlskrona (sud).

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul Kantar Sifo, 60% dintre persoanele intervievate au declarat că doresc interzicerea Adhanului în Suedia.

Citește și : Trump și Macron au avut o convorbire telefonică despre ‘probleme legate de pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu’

Decizia luată de autorităţile suedeze intervine cu patru luni înainte de legislativele din septembrie, la care democraţii Suediei (extrema-dreaptă) sunt creditaţi cu 20% din intenţiile de vot. Sănătatea, securitatea şi integrarea vor fi principalele mize ale campaniei, în această ţară nordică ce a primit 400.000 de migranţi din 2012, adică unul la 25 de suedezi, un record în Europa.

Agenţia pentru susţinerea comunităţilor religioase estimează la 400.000 numărul de musulmani prezenţi în Suedia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.