X

Suedia cere Iranului să cruțe viața unui medic condamnat pentru spionaj

Ministrul suedez de externe Ann Linde a anunţat marţi că a solicitat, în timpul discuţiilor cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, ca execuţia medicului iranian-suedez Ahmadreza Djalali (foto), condamnat la moarte pentru spionaj, să fie anulată, transmite AFP, potrivit agerpres.

Ann Linde a scris pe Twitter că l-a sunat pe ministrul iranian de externe în urma informaţiilor potrivit cărora Iranul se pregăteşte să îl execute pe Ahmadreza Djalali, specialist în medicina de urgenţă.

Citește și: Trei miniștri libanezi ar putea fi judecați pentru catastrofa din Beirut

“Suedia denunţă pedeapsa cu moartea şi lucrează pentru a se asigura că sentinţa împotriva lui Djalali nu este aplicată”, a adăugat ea.

Djalali, care lucra la Institutul Karolinska, o facultate de medicină din Stockholm, a fost arestat în timpul unei vizite în Iran în aprilie 2016. El a fost condamnat pentru transmiterea de informaţii despre doi experţi nucleari iranieni către Mosad, care au condus la asasinarea lor.

În februarie 2018, în timp ce se afla în detenţie, Suedia i-a acordat lui Djalali cetăţenia suedeză, la câteva luni după ce Curtea Supremă iraniană a confirmat condamnarea sa la moarte. Djalali a susţinut că a fost condamnat pentru că a refuzat să spioneze în numele Iranului în timp ce lucra în Europa.

Condamnarea la moarte a lui Djalali a fost denunţată de organizaţiile pentru drepturile omului, inclusiv de către Amnesty International şi experţi ai ONU în domeniul drepturilor omului.

Soţia medicului a declarat marţi că soţul ei i-a comunicat că a fost transferat într-o altă închisoare unde urma să fie plasat în izolare, ceea ce înseamnă că execuţia este iminentă.

Citește și: Joe Biden anunță revenirea Americii în poziția în care să conducă lumea

Barbro Elm, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe suedez, a declarat pentru AFP că ministerul său este la curent cu informaţii privind “executarea iminentă a sentinţei”. “Încercăm să clarificăm informaţiile şi discutăm constant subiectul cu reprezentanţii autorităţilor iraniene”, a spus ea.

Amnesty International a reiterat marţi apelurile sale în favoarea lui Ahmadreza Djalali. “Facem apel la membrii comunităţii internaţionale să intervină imediat, inclusiv prin ambasadele lor din Teheran, pentru a salva viaţa lui Ahmadreza Djalali înainte de a fi prea târziu”, potrivit unui comunicat emis de Diana Eltahawy, director adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Tags: Ahmadreza DjalaliAmnesty InternationalAnn LindeBarbro ElmCurtea SupremăDiana EltahawyInstitutul KarolinskaMohammad Javad ZarifStockholmteheran
Categorii: Sinteze