X

Suedia este INDIGNATĂ după ce OMS a inclus-o pe lista țărilor cu recrudescență a coronavirusului

Autorităţile suedeze au denunţat vineri decizia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a clasa acest regat nordic în rândul ţărilor “cu o recrudescenţă puternică” a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, invocând “o interpretare total greşită” a datelor puse la dispoziţia OMS de Suedia, transmite AFP, potrivit agerpres.

Filiera europeană a OMS a inclus Suedia, care a decis asupra unei abordări diferite în lupta cu noul coronavirus şi nu şi-a izolat populaţia, pe o listă de 11 ţări în care, conform OMS, “transmiterea accelerată a dus la o puternică reapariţie a virusului”.

Citește și: CUTREMUR puternic în China

Pe această listă mai apar Armenia, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Kazahstan, Albania, Bosnia-Herţegivina, Kârgâzstan, Ucraina şi Kosovo.

În aceste ţări, “accelerarea transmiterii a antrenat o recrudescenţă semnificativă care, dacă nu este controlată, va împinge sistemele de sănătate la capătul prăpastiei încă o dată în Europa”, declara joi directorul filialei europene a OMS, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă.

Această declaraţie a fost considerată vineri drept “foarte gravă” de epidemiologul suedez Anders Tegnell, arhitectul strategiei suedeze de imunizare colectivă împotriva noului coronavirus.

“Avem un număr în creştere de cazuri detectate în Suedia, însă acest lucru este legat doar de faptul că depistăm mai multe cazuri decât înainte”, a subliniat epidemiologul scandinav.

În acelaşi timp, mai explică el, “internările în spitale şi la terapie intensivă au scăzut”. Conform datelor oficiale, în medie 10 persoane sunt internate la terapie intensivă pe zi, faţă de 40 pe zi în aprilie, în momentul de vârf al epidemiei.

Citește și: Nancy Pelosi vrea ca Washingtonul să devină al 51-lea stat american

În ultima lună, numărul de teste pentru depistarea infectărilor cu noul coronavirus s-a dublat în Suedia, ajungând la jumătatea acestei luni la peste 61.000 de teste săptămânale, conform datelor Agenţiei suedeze pentru Sănătate Publică.

Joi, bilanţul Suediei ajunsese la 5.230 de decese puse pe seama noului coronavirus, dintre care 21 înregistrate în ultimele 24 de ore. Raportat la întreaga populaţie, această ţară scandinavă s-a plasat pe locul 5 în lume în ceea ce priveşte mortalitatea pusă pe seama COVID-19, de 5 până la 11 ori mai mare decât mortalitatea pusă pe seama noului coronavirus de ţările vecine, Norvegia, Finlanda şi Danemarca.

Tags: AlbaniaAnders TegnellarmeniaAzerbaidjanBosnia-HerţegivinacoronavirusHans KlugeKârgâzstanKazahstanKosovoMacedonia de NordOrganizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).republica moldovaSuediaucraina
Categorii: Diaspora