Suedia este mistuită în continuare de incendii

Publicat:

Un număr de 25 de incendii continuă să fie active în mai multe zone forestiere de pe teritoriul Suediei, au anunţat miercuri autorităţile adăugând că acestea au fost într-o oarecare măsură controlate însă se menţin periculoase. 

Incendiile au izbucnit la începutul acestei luni şi s-au răspândit rapid, susţinute de secetă şi de vremea caldă, notează DPA, potrivit agerpres.


Citește și: Donald Trump a anunțat cine va fi noul ambasador american în România

Ploi însemnate cantitativ nu au mai fost înregistrate în Suedia de câteva săptămâni, iar temperaturile ridicate au făcut ca această ţară să aibă parte de cea mai fierbinte lună iulie din ultimii 260 de ani, conform serviciului de meteorologie.

Incendiile au afectat o suprafaţă estimată la 250 de kilometri pătraţi. Agenţia Forestieră din Suedia a anunţat că păduri în valoare de circa 900 de milioane de coroane suedeze (101 milioane de dolari) au fost mistuite de flăcări precizând însă că o parte din copacii afectaţi pot fi utilizaţi în construcţii.

Agenţia de Contingenţă Civilă (MSB) din Suedia a recomandat autorităţilor locale şi regionale să înăsprească interdicţiile privind aprinderea focului în zone deschise şi să interzică utilizarea grătarelor în grădinile particulare.

”Riscul de incendiu în Suedia va atinge niveluri extreme la sfârşitul săptămânii. Prin urmare, interdicţiile privind aprinderea focului trebuie înăsprite pentru a preveni declanşarea de noi focare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MSB, Anneli Bergholm Soder.

Cele mai importante incendii continuă să fie active în centrul Suediei, la câteva sute de kilometri nord de capitala ţării, în subdiviziunile administrative Gavleborg, Jamtland şi Dalarna.

Bergholm Soder a precizat că situaţia generală din nordul ţării a fost într-o oarecare măsură stabilizată, însă a avertizat că focarele de incendiu pot izbucni ”foarte rapid”.

Liniile de control de-a lungul perimetrelor principalelor incendii par să ţină, a adăugat ea.

Citește și: Senatorii polonezi adoptă un amendament pentru grăbirea reformei Curţii Supreme

Luni dimineaţa mai rămăseseră active 27 de incendii, faţă de circa 50 cu o zi înainte. Numeroase sate de pe teritoriul Suediei au fost evacuate.

Pentru că Suedia nu dispune de echipamente suficiente pentru intervenţii în astfel de situaţii, ţara a cerut ajutor internaţional, inclusiv sprijin NATO, avioane şi elicoptere de pompieri din Italia, Franţa şi Germania şi Portugalia, fiind mobilizate pentru a se lupta cu flăcările.

Un detaşament de pompieri francezi specializaţi în lupta cu focul la sol a sosit în Suedia luni la prima oră, pentru a participa la stingerea incendiilor de pădure.

De asemenea, un grup de 139 pompieri din Polonia a sosit duminică în provincia Jämtland pentru a ajuta la stingerea unuia din principalele incendii.

Ţările din nordul Europei sunt afectate în ultimele zile de un val neobişnuit de căldură, cu temperaturi peste 30 de grade în apropiere de Cercul Polar, care amplifică seceta şi favorizează incendiile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.