X

Suedia găzduieşte o întâlnire informală a Consiliului de Securitate ONU

După luni de negocieri intense dar infructuoase cu privire la Siria, membrii Consiliului de Securitate al ONU sunt aşteptaţi să sosească vineri în Suedia, pentru o întâlnire de lucru informală cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, informează dpa, potrivit agerpres.

Toţi cei 15 diplomaţi reprezentanţi ai ţărilor din Consiliul de Securitate au confirmat că vor veni în acest loc de “refugiu de weekend”, inclusiv ambasadoarea SUA, Nikki Haley, şi rusul Vasili Nebenzia, a precizat în faţa presei de la New York, înainte de deplasare, ambasadorul-adjunct al Suediei la ONU, Carl Skau.

Citeşte şi: Doi poliţişti au fost împuşcaţi mortal în Florida

Consiliul de Securitate a fost convocat în problema Siriei de şase ori după presupusul atac chimic lansat asupra oraşului Douma în 7 aprilie, dar a eşuat mereu în a conveni asupra unei acţiuni.

Rusia a negat comiterea unui atac chimic, în timp ce SUA, Franţa şi Marea Britanie au acuzat Moscova că se foloseşte de poziţia sa în cadrul Consiliului de Securitate pentru a-l apăra pe liderul sirian Bashar al-Assad, care ar fi, în opinia lor, responsabil pentru acest atac.

Sesiunea Consiliului de Securitate ar urma să înceapă sâmbătă şi să se desfăşoare la Backakra, reşedinţa proaspăt renovată a fostului secretar general al ONU, Dag Hammarskjold.

Reuniunea are loc de obicei în Long Island, în apropiere de oraşul New York, însă ONU a acceptat invitaţia de a vizita Suedia, care în prezent este membru al Consiliului de Securitate.

Citeşte şi: Zeci de răniţi în urma coliziunii a două trenuri în gara centrală din Salzburg (Austria)

Ministerul de externe suedez Margot Wallstrom (foto) şi-a exprimat speranţa că locul de desfăşurare va contribui la o atmosferă mai bună, după “o perioadă de discuţii aprinse”.

Diplomaţii urmează să viziteze vineri după-amiaza un obiectiv de cercetare paneuropeană, Sursa Europeană de Spalaţie, situat lângă oraşul Lund, în sudul Suediei. Aflată încă în construcţie, aceasta va fi utilizată pentru a studia diferite materiale. 

Tags: Antonio GuterresCarl SkauConsiliul de SecuritateDouma (Ghouta Orientală)LundMargot WallstromNikki HaleyONUsiriaSuediaVasili Nebenzia
Categorii: Diaspora