X

Suedia înfiinţează o ‘comisie pentru adevăr’, menită să ancheteze asupra persecuţiilor suferite de minoritatea sami

Suedia înfiinţează o “comisie pentru adevăr”, menită să ancheteze asupra persecuţiilor suferite de minoritatea sami după colonizarea Laponiei, a anunţat miercuri guvernul suedez, după o decizie similară a Finlandei, săptămâna trecută, informează AFP, potrivit agerpres

Cerută de ani de zile de apărătorii drepturilor poporului autohton din Marele Nord, comisia va ancheta asupra politicii duse la adresa populaţiei sami “din punct de vedere istoric”, a anunţat ministrul suedez al culturii şi democraţiei, Amanda Lind, într-un comunicat.

Citește și : Rusia păstrează 90.000 de militari la frontiera cu Ucraina

“Sunt foarte mulţumită că am putut înfiinţa în sfârşit o comisie pentru adevăr. Guvernul are responsabilitatea de a spori cunoştinţele asupra agresiunilor, abuzurilor şi rasismului suferite de sami”, a comentat ea.

Lucrările comisiei ar urma să dureze până în 2025, potrivit guvernului suedez.

Denumiţi adesea “laponi” – termen peiorativ pe care ei îl resping – sami, care ar fi ajuns în Marele Nord al Europei la sfârşitul ultimei ere glaciare, trăiesc în special din creşterea tradiţională de reni.

Populaţia sami este estimată la circa 80.000-100.000 de persoane, cei mai mulţi în teritoriile nordice din Norvegia, Suedia şi Finlanda, şi într-o măsură mai mică în Rusia.

Victimele unei politici de asimilare brutale în trecut, astăzi ei au statutul de popor indigen şi propriii lor parlamentari. Însă apărătorii drepturilor lor continuă să critice modul în care guvernele ţărilor nordice gestionează problema populaţiei sami.

“Este timpul ca istoria şi realităţile poporului sami să fie scoase la lumină”, a salutat Marie Persson, preşedinta grupului sami din parlament.

Citește și : Un tunel spre o casă suspectă a fost descoperit la doi paşi de reşedinţa ambasadorului francez în Tunisia

În lipsa unui recensământ oficial, comunitatea sami din Suedia este estimată astăzi la 20.000 până la 40.000 de persoane.

Săptămâna trecută, Finlanda vecină a înfiinţat la rândul său o comisie “pentru adevăr şi reconciliere” în problema poporului sami. Comisia independentă, cei cinci membri ai căreia au fost numiţi împreună de guvern şi de reprezentanţii sami, îşi va începe audierile în următoarele săptămâni şi îşi va încheia lucrările în noiembrie 2023.

Tags: Amanda LindMarele NordsamiSuedia
Categorii: Diaspora