X

Suedia îşi recheamă ambasadorul în Guatemala, în contextul tensiunilor privind o anchetă a unei comisii susţinute de ONU

Suedia şi-a rechemat ambasadorul în Guatemala “pentru consultări”, a anunţat duminică Ministerul de Externe de la Stockholm, în contextul unei dispute privind sprijinul său pentru o organizaţie susţinută de ONU care anchetează finanţarea preşedintelui Jimmy Morales în timpul campaniei electorale, relatează dpa, potrivit Agerpres.

“Fundalul acestei decizii este situaţia politică din ţară şi starea curentă a relaţiilor bilaterale cu Guatemala”, a precizat într-un scurt comunicat ministrul de externe Margot Wallstrom.

Citește și : Incendiu masiv într-un oraş portuar din sudul Bangladeshului. Nouă morți și sute de locuințe distruse de flăcări

Decizia de a-l rechema pe ambasadorul Anders Kompass ar trebui percepută ca “un semnal pentru Guatemala”, a adăugat ea. Un purtătorul de cuvânt al MAE suedez de la Stockholm nu a dorit să facă alte comentarii.

Suedia este un donator major pentru Comisia internaţională împotriva impunităţii în Guatemala (CICIG) susţinută de ONU, care a fost un subiect de dispută în naţiunea central americană.

Luna trecută, guvernul a cerut CICIG să părăsească ţară, dar decizia a fost invalidată de Curtea constituţională din Guatemala.

Organismul independent anticorupţie sprijină Guatemala în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate de peste un deceniu. Investigaţiile CICIG au implicat zeci de oficiali guvernamentali şi i-au adus căderea inclusiv fostului preşedinte Otto Perez Molina în 2015.

De asemenea, comisia anchetează finanţarea preşedintelui Jimmy Morales în campania electorală şi a respins afirmaţiile guvernului că a încălcat legile guatemaleze.

Citește și : Netanyahu renunță la portofoliul de șef al diplomației israeliene

Guatemala a cerut în mai ca Suedia să-l înlocuiască pe Kompass, afirmând la acel moment că s-a amestecat în afacerile interne ale ţării.

Anders Kompass a fost numit ambasador în Guatemala în octombrie 2017. El a lucrat anterior în mai multe birouri ONU pentru drepturile omului din America latină şi în cadrul Înaltului Comisariat ONU pentru drepturile omului de la Geneva.

Tags: Anders KompassGuatemalaJimmy MoralesMAEONUStockholmSuedia
Categorii: Diaspora