X

Suedia : Procurori cer condamnarea la închisoare pe viaţă pentru bărbat acuzat de terorism în urma unui atac cu un camion în 2017

Procurori suedezi au cerut, joi, condamnarea la închisoare pe viaţă pentru un bărbat de 40 de ani, acuzat de infracţiuni legate de terorism în urma unui atac cu un camion comis anul trecut la Stockholm şi care s-a soldat cu cinci morţi, relatează dpa, conform agerpres.

Rakhmat Akilov, cetăţean uzbec, a comis la 7 aprilie 2017 un atac pentru a provoca teama în societatea suedeză şi pentru a forţa ţara să nu mai participe la coaliţia internaţională împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic, a declarat procuratura suedeză.

Citește și : Arabia Saudită rămâne ţara cu cele mai multe execuţii din lume

“Nu se pune problema de altceva decât sentinţa de condamnare pe viaţă”, a declarat adjunctul procurorului şef Hans Ihrman, în faţa instanţei la Stockholm.

Akilov ar trebui să fie expulzat din ţară după executarea pedepsei, a adăugat el.

Nereuşind să se alăture Statului Islamic în Siria, Akilov a răspuns apelurilor grupării extremiste la susţinători pentru a comite atacuri în locuri în care aceştia se aflau, a spus Ihrman.

Akilov a furat un camion şi a intrat în pietoni într-o zonă comercială din Stockholm după care a intrat într-un magazin. “El a trecut peste familii, femei, copii, tineri şi bătrâni. El a fost complet nesăbuit’, a spus Ihrman.

Citește și : Avocatul lui Trump invocă dreptul de a nu se incrimina în litigiul cu starleta porno

Peste 100 de persoane au depus mărturie în timpul procesului care a durat două luni, inclusiv supravieţuitori şi apropiaţi. Cea mai tânără persoană ucisă în atac a fost o fată în vârstă de 11 ani.

Akilov a fost, de asemenea, acuzat de expunerea a 144 de persoane la pericolul de a-şi pierde viaţa sau la vătămări grave. Inculpatul a recunoscut atacul, dar avocatul său a spus că acesta doreşte să facă apel pentru a obţine o sentinţă limitată în timp şi nu condamnarea pe viaţă.

Tags: ataccamionHans IhrmanprocuroriStockholmterorism
Categorii: Diaspora