Suedia refuză să dezmintă că ar fi promis Turciei extrădări în schimbul intrării în NATO

Publicat:

Premierul suedez Magdalena Andersson a refuzat duminică să dezmintă afirmaţia făcută recent de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cum că Suedia “a promis” extrădarea a 73 de persoane în Turcia în schimbul renunţării de către Ankara la opoziţia sa faţă de intrarea ţării nordice în NATO, situaţie care a pus în dificultate Stockholmul, transmite AFP, potrivit agerpres.  

În pofida insistenţei jurnaliştilor şi a îngrijorării refugiaţilor kurzi sau turci din Suedia, şefa guvernului nu a vrut să spună dacă un astfel de angajament a fost luat – sau nu – pentru ca Ankara să nu mai blocheze candidaturile Suediei şi Finlandei la alianţa nord-atlantică.


Citește și : Lukaşenko amenință cu represalii militare împotriva oricui ar ataca Belarusul

“Am fost ministru timp de opt ani şi nu am vorbit niciodată despre ceea ce s-a spus la masa negocierilor”, a declarat ea într-o conferinţă de presă. “Ceea ce mă pune într-o situaţie un pic dificilă în acest moment”, a adăugat lidera social-democrată.

În cadrul unui acord semnat marţi de Stockholm şi Helsinki, cu prilejul summitului NATO de la Madrid, cele două ţări nordice s-au angajat în scris să examineze “prompt şi minuţios” solicitările de extrădare formulate de Turcia.

Nicio promisiune de a purcede efectiv la aceste extrădări nu a fost făcută, iar Finlanda şi Suedia au amintit ulterior că procesul depinde de autoritatea tribunalelor independente.

Însă preşedintele turc Erdogan s-a referit joi, la încheierea summitului NATO, la o “promisiune făcută de Suedia” privind extrădarea a “73 de terorişti”, şi a ameninţat să blocheze din nou aderarea Stockholmului la alianţa nord-atlantică dacă angajamentele nu vor fi respectate.

Presată duminică în mai multe rânduri să spună dacă a fost într-adevăr făcută o astfel de promisiune, Andersson s-a mulţumit să repete poziţia ţării sale: Suedia va continua să respecte dreptul naţional şi internaţional, niciun cetăţean suedez nu va fi extrădat, decizia va reveni autorităţilor şi tribunalelor independente.

Citește și : Zelenski face apel la sprijin internaţional pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei după încheierea războiului

“Dacă nu sunt implicaţi în activităţi teroriste, nu au de ce să-şi facă griji”, a subliniat ea.

Andersson a susţinut prima sa conferinţă de presă după întoarcerea de la summitul de la Madrid, în timpul unei vizite pe insula Gotland din Marea Baltică. În insulă se desfăşoară în fiecare an, la începutul lunii iulie, timp de o săptămână, o întâlnire politică ce reuneşte îndeosebi şefi de partid. Dar Gotland este şi unul dintre locurile pe care armata suedeză le va întări din punct de vedere militar după invazia Rusiei în Ucraina şi decizia suedeză de a intra în NATO.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.