X

Suedia va ajuta R. Moldova în asigurarea securității radiologice

Suedia va ajuta R. Moldova în asigurarea securității radiologice

În perioada 14-16 noiembrie, o delegație din partea Autorității de reglementare a securităţii radiologice din Suedia (SSM) a efectuat o vizită de lucru în Moldova. Evenimentul s-a înscris în procesul de implementare a Acordului de Cooperare dintre Suedia și Moldova privind Termenii și Condițiile Generale de Cooperare pentru Dezvoltare, semnat în 2018.

Astfel, prin Acordul moldo-suedez, Guvernul Suediei a decis să acorde asistență și alte măsuri de sprijin R. Moldova în domeniile nuclear, siguranța și securitatea fizică, gestionarea deșeurilor radioactive, neproliferarea nucleară, protecția împotriva radiațiilor și monitorizarea mediului, transmite Știri.md.

Citeşte şi: Parolele care vă fac victime sigure! Ele pot fi sparte într-o secundă – Stiripesurse.md

În cadrul asistenței suedeze, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice este beneficiar pentru sarcinile legate de actualizarea cadrului legal și de reglementare în domeniul managementului deșeurilor radioactive, și pe competența și capacitatea națională în domeniul reglementării activităților menționate.

Suedia va ajuta R. Moldova în asigurarea securității radiologice

În cadrul întrevederii au participat reprezentanții principalelor autorități, părți ale Acordului – Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General Situații de Urgență și ÎDS „Obiectele Speciale 5101 și 5102”, care au relatat despre parcursul lucrărilor de implementare, provocările și problemele pe care le întâmpină fiecare parte în realizarea activităților.

Participanții la întrunire au decis ca ședințele de coordonare să se organizeze trimestrial, pentru asigurarea unui proces continuu de monitorizare a lucrărilor de implementare a sarcinilor trasate, în realizarea Strategiei naţionale de management a deşeurilor radioactive.

Tags: Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și RadiologiceMoldovaSuedia
Categorii: Știrile zilei