Suedia vrea să incrimineze participarea la organizaţii teroriste

Publicat:

Guvernul suedez a prezentat joi un proiect de lege ce incriminează participarea la organizaţii teroriste, însă această dispoziţie nu va avea consecinţe penale pentru numeroşii jihadişti care s-au întors deja din Siria sau Irak, informează AFP, potrivit Agerpres.

Legea nu va avea efect retroactiv, astfel că suedezii care s-au raliat grupării Stat Islamic (SI) trebuie să fie acuzaţi de crime de război sau crime împotriva umanităţii pentru a putea fi condamnaţi în tribunalele din ţara scandinavă.


Citește și : Franţa este obligată să plătească despăgubiri materiale unui copil afgan

Proiectul de lege “ne va permite să urmărim şi să judecăm pe mult mai mulţi dintre ei ca înainte”, a justificat ministrul suedez al justiţiei, Morgan Johansson.

Participarea şi asocierea la o organizaţie teroristă nu erau până acum sancţionate de legislaţia penală din Suedia, una dintre cele mai liberale din lume şi acuzată de naivitate de detractorii săi.

Proiectul de lege pedepseşte cu maxim şase ani de închisoare participarea şi asocierea la o organizaţie teroristă, îndemnul la participare la o organizaţie teroristă şi recrutarea. În afară de aceasta, pedepsele deja prevăzute pentru plecarea unor combatanţi în străinătate, precum şi pentru finanţarea unei organizaţii teroriste vor fi înăsprite.

Extrema dreaptă suedeză estimează că această reformă intervine prea târziu şi că pedepsele sunt în continuare prea blânde. “Toţi cei care au plecat să lupte pentru gruparea Stat Islamic sunt primiţi cu braţele deschise în Suedia, pentru a trăi aici ca cetăţeni exoneraţi de răspundere penală”, şi-a exprimat regretul un membru al partidului Democraţii Suedezi, Adam Marttinen, pentru cotidianul Dagens Nyheter.

Citește și : ONU anunţă un acord pentru organizarea de alegeri în Libia

Confruntată cu întoarcerea unor jihadişti pe teritoriul său, Suedia nu dispune în acest moment de arsenalul juridic care să-i permită să-i urmărească pe aceştia în justiţie pentru aceste motive. Tribunalele sunt obligate să demonstreze că ei s-au făcut vinovaţi de acte prevăzute de Convenţia de la Geneva. Este vorba, de exemplu, de execuţii de civili sau de violenţe, violuri sau atingere adusă integrităţii unui cadavru.

Circa 300 de persoane au părăsit Suedia începând din 2012 pentru a se ralia grupărilor jihadiste în Irak şi Siria, potrivit serviciilor de securitate suedeze. În jur de jumătate dintre ei s-au întors deja, circa o sută se află încă în zona de conflict, iar aproxiomativ 50 au fost ucişi.

Guvernul suedez speră ca noua lege să intre în vigoare de la 1 august.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.