Suma colosală pe care Turcia o va plăti Rusiei pentru bateriile sol-aer S-400

Publicat:

Contractul cu Turcia pentru achiziţia de către aceasta a unor sisteme ruseşti de apărare sol-aer S-400 depăşeşte suma de două miliarde de dolari, a confirmat joi compania de stat Russian Technologies (Rostec), informează mass-media din Federaţia Rusă, citate de dpa, conform agerpres.

Oficialităţi din domeniul militar şi politicieni americani şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu intenţiile Turciei, ca stat membru al NATO, de a achiziţiona sisteme de apărare performante de la Rusia, pe fondul altor semne privind o apropiere între Ankara şi Moscova anul trecut.


Citeşte şi: Dacă Puigdemont nu se prezintă la tribunal, se va emite un mandat de ARESTARE pe numele lui

Sistemul S-400, incompatibil cu sistemele NATO, poate distruge ţinte aeriene pe o distanţă de până la 400 kilometri.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat în septembrie că ţara sa a semnat acordul cu Federaţia Rusă şi a făcut o primă plată. La momentul semnării contractului cu partea rusă nu a fost dezvăluită o sumă concretă, însă presa turcă avansa suma de 2,5 miliarde de dolari.

Decizia Ankarei de a cumpăra sisteme de rachete S-400 este considerată în unele capitale occidentale drept un afront la adresa NATO, având în vedere tensiunile cu Moscova în legătură cu Ucraina şi Siria. Acordul turco-rus provoacă îngrijorări pentru că armele nu pot fi integrate în sistemul de apărare al alianţei.

Citeşte şi: Bilanţul atacului armat din Colorado a crescut la trei morţi

Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut că Turcia nu intenţionează să irite Alianţa Nord-Atlantică şi că Ankara poartă negocieri cu Franţa şi Italia pentru a cumpăra arme similare.

Ankara a negociat mai mult de un an achiziţionarea de rachete S-400 din Rusia pentru a-şi spori capacităţile de apărare antiaeriană. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.