X

Suma colosală pe care Turcia o va plăti Rusiei pentru bateriile sol-aer S-400

Contractul cu Turcia pentru achiziţia de către aceasta a unor sisteme ruseşti de apărare sol-aer S-400 depăşeşte suma de două miliarde de dolari, a confirmat joi compania de stat Russian Technologies (Rostec), informează mass-media din Federaţia Rusă, citate de dpa, conform agerpres.

Oficialităţi din domeniul militar şi politicieni americani şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu intenţiile Turciei, ca stat membru al NATO, de a achiziţiona sisteme de apărare performante de la Rusia, pe fondul altor semne privind o apropiere între Ankara şi Moscova anul trecut.

Citeşte şi: Dacă Puigdemont nu se prezintă la tribunal, se va emite un mandat de ARESTARE pe numele lui

Sistemul S-400, incompatibil cu sistemele NATO, poate distruge ţinte aeriene pe o distanţă de până la 400 kilometri.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat în septembrie că ţara sa a semnat acordul cu Federaţia Rusă şi a făcut o primă plată. La momentul semnării contractului cu partea rusă nu a fost dezvăluită o sumă concretă, însă presa turcă avansa suma de 2,5 miliarde de dolari.

Decizia Ankarei de a cumpăra sisteme de rachete S-400 este considerată în unele capitale occidentale drept un afront la adresa NATO, având în vedere tensiunile cu Moscova în legătură cu Ucraina şi Siria. Acordul turco-rus provoacă îngrijorări pentru că armele nu pot fi integrate în sistemul de apărare al alianţei.

Citeşte şi: Bilanţul atacului armat din Colorado a crescut la trei morţi

Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut că Turcia nu intenţionează să irite Alianţa Nord-Atlantică şi că Ankara poartă negocieri cu Franţa şi Italia pentru a cumpăra arme similare.

Ankara a negociat mai mult de un an achiziţionarea de rachete S-400 din Rusia pentru a-şi spori capacităţile de apărare antiaeriană. 

Tags: ankaraJens StoltenbergmoscovaNATOrusiaRussian Technologies (Rostec)S-400turcia
Categorii: Diaspora