X

Summit regional la Astana: CICA se transformă în organizaţie internaţională

Participanţii la cel de-al VI-lea summit al Conferinţei de Interacţiune şi Măsuri de Încredere în Asia (CICA) au decis joi să transforme acest forum într-o organizaţie internaţională, a anunţat preşedintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaiev, transmite EFE, potrivit agerpres.

”Declaraţia de la Astana de transformare a CICA (într-o organizaţie internaţională) a fost adoptată”, a declarat Tokaiev, a cărui ţară prezidează Conferinţa din 2020.

Citește și: Primul turist spaţial din istorie intenţionează să se întoarcă în spaţiu cu SpaceX – Black News

CICA a fost creată în 1999 la iniţiativa Kazahstanului ca forum menit să întărească stabilitatea şi relaţiile de încredere între ţările asiatice şi să creeze condiţii pentru facilitatea cooperării.

Ideea creării sale a fost prezentată de primul preşedinte kazah, Nursultan Nazarbaiev, în octombrie 1992, la Adunarea Generală a ONU.

La summitul de joi, Kuweitul a devenit cel de-al 28-lea stat membru al CICA, la care mai participă ca observatori nouă ţări şi cinci organizaţii.

În prezent, din CICA fac parte, între altele, ţări precum Rusia, China, India, Uzbekistan, Azerbaidjan, Turcia, Irak, Iran, Egipt, Vietnam, Pakistan, Afganistan, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Thailanda, Coreea de Sud, Israel şi teritoriile palestiniene ocupate, scrie EFE.

Erdogan declară că obiectivul său este să obţină ”cât mai repede” o încetare a focului în Ucraina

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi la Astana că obiectivul său este să obţină ”cât mai repede” o încetare a focului în Ucraina, în pofida dificultăţilor de pe câmpul de luptă, pentru a stopa vărsarea de sânge.

”Obiectivul nostru este să menţinem impulsul obţinut, în pofida dificultăţilor din teren şi să obţinem cât mai repede o încetare a focului şi să stopăm vărsarea de sânge. (…) Cu toţii suferim consecinţele crizei din Ucraina, la nivel regional şi global. Mereu am spus că, prin diplomaţie, se poate obţine o pace dreaptă”, a afirmat şeful statului turc.

Putin evidenţiază consolidarea ”noilor centre de forţă” în Asia

În cadrul summitului regional de la Astana, preşedintele rus Vladimir Putin a evidenţiat joi consolidarea ”noilor centre de forţă” în regiunea asiatică.

”Lumea devine cu adevărat multipolară. Şi este foarte important, dacă nu hotărâtor, rolul Asiei, unde se consolidează noi centre de putere”, a spus liderul de la Kremlin, care a insistat că Rusia, împreună cu state asiatice, face tot posibilul pentru a crea ”un sistem de securitate egalitar şi indivizibil, bazat pe principiile recunoscute ale dreptului internaţional şi ale Cartei ONU”. ”La fel ca mulţi dintre partenerii noştri din Asia, considerăm că este nevoie să începem revizuirea principiilor de funcţionare a sistemului financiar mondial”, a apreciat Putin.

Preşedintele rus a pledat pentru ”lichidarea tuturor barierelor artificiale ilegitime, care împiedică restabilirea funcţionării normale a lanţurilor de aprovizionare globale pentru a soluţiona chestiuni ce nu pot fi amânate în ceea ce priveşte securitatea alimentară”.

”Conferinţa noastră şi alte forumuri regionale se văd obligate să se ocupe de soluţionarea multor probleme grave. Mă refer la volatilitatea mondială a preţurilor la combustibil, alimente, fertilizanţi, materii prime şi alte mărfuri”, a susţinut Putin, care a apreciat că această volatilitate ”conduce la înrăutăţirea calităţii vieţii atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare”.

Preşedintele Iranului consideră că terorismul şi extinderea NATO subminează securitatea Asiei

În intervenţia sa, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că propagarea terorismului şi extinderea NATO sunt factori care subminează securitatea în regiunea asiatică.

”Propagarea terorismului în mai multe ţări asiatice, precum şi extinderea NATO, subminează securitatea regiunii”, a insistat el.

Raisi a condamnat totodată ”terorismul economic”, referindu-se la sancţiunile occidentale împotriva republicii islamice şi a altor ţări, şi a dat asigurări că Iranul face tot posibilul pentru a-l combate.

”Terorismul economic este o ameninţare universală care presupune o cooperare constantă pentru a-l contracara”, a subliniat el, evidenţiind totodată nevoia de a crea un mecanism regional în vederea consolidării păcii şi securităţii.

El a apreciat drept ”foarte importantă” ideea creării de mecanisme financiare comune în Asia pentru folosirea monezilor naţionale.

”Noua Asie are nevoie de un nou model pentru a face faţă noilor provocări economice”, a conchis Raisi.

China se opune hegemoniei şi impunerii valorilor altor ţări

China se opune manifestărilor de hegemonie pe scena internaţională şi impunerii valorilor altor ţări, a declarat vicepreşedintele Chinei, Wang Qishan, în intervenţia sa la summitul CICA.

”Sprijinim căutarea de căi de dezvoltare care să răspundă caracteristicilor fiecărei ţări, să apere adevărata multipolaritate, să se opună hegemoniei şi impunerii valorilor altor ţări”, a subliniat oficialul chinez.

Lukaşenko acuză Occidentul de crearea de riscuri pentru izbucnirea unui al treilea război mondial

Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a acuzat joi Occidentul de crearea de ”riscuri” pentru izbucnirea unui al treilea război mondial.

Citeşte şi: Ungaria şi Gazprom ‘au căzut la pace’ pentru amânarea plăţilor – Black News

”După dezintegrarea Uniunii Sovietice, aşa-numitul Occident colectiv, îmbătat de victorie, a pierdut controlul, nu şi-a îndeplinit misiunea de regulator global şi garant al stabilităţii. Şi toată lumea plăteşte pentru asta”, a insistat Lukaşenko, a cărei ţară participă la CICA în calitate de observator.

Lukaşenko a apreciat că practica de a organiza lovituri de stat şi de a pedepsi cu sancţiuni ţările care se opun nu respectă sub nicio formă dreptul internaţional. ”Răspunsul nostru trebuie să fie clar: acest lucru este inacceptabil şi presupune riscuri de izbucnire a unui al treilea război mondial, în care nu vor exista învingători”, a avertizat liderul de la Minsk.

El a afirmat că situaţia în privinţa securităţii se înrăutăţeşte nu doar în Europa, ci în întreaga lume, şi că ”lanţul de conflicte care a tulburat Europa a ajuns deja în Asia”. ”Iar ţările occidentale care oferă servicii de mediere nu fac în realitate decât să arunce gaz pe foc şi nu sunt interesate de o detensionare”, a susţinut Lukaşenko, care a denunţat obiectivul acestor ţări de a semăna discordie şi divizare pentru a obţine un ”acces fără control la resurse şi pieţe”. 

Tags: AfganistanAleksandr LukaşenkoAstanaAzerbaidjanBahreinbelarusChinaConferinţa de Interacţiune şi Măsuri de Încredere în Asia (CICA)Coreea de SudEbrahim RaisiegiptEmiratele Arabe UniteIndiaIrakIranisraelKasim-Jomart TokaievpakistanqatarRecep Tayyip ErdoganrusiaThailandaturciaUzbekistanVietnamVladimir PutinWang Qishan
Categorii: Știrile zilei