X

Summit SUA-Mexic pe 5 iunie, la Washington, pe subiectul tarifelor vamale

Ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard a informat că ţara sa şi SUA vor organiza un summit pe 5 iunie, la Washington, pentru a soluţiona disputa declanşată de anunţul preşedintelui Donald Trump privind introducerea unui sistem progresiv de tarife pentru mărfurile mexicane, informează dpa, potrivit agerpres.

Ebrard a informat pe Twitter că a început vineri discuţiile cu oficiali americani. Şeful diplomaţiei mexicane a avut convorbiri telefonice cu consilierul Jared Kushner de la Casa Albă şi cu secretarul de stat american Mike Pompeo, conform Reuters.

Citește și : Exporturile de bere ale berarilor cehi au crescut cu 11% anul trecut

“Aş dori să vă informez că summitul pentru soluţionarea disputei dintre SUA şi ţara noastră va fi organizat miercuri la Washington”, a scris într-o postare pe Twitter Marcelo Ebrard.

“Mike Pompeo va conduce delegaţia nord-americană, iar eu pe cea mexicană. Există dorinţa de a organiza un dialog. Vom fi fermi şi vom apăra demnitatea Mexicului”, a adăugat el.

Şeful biroului de comerţ al Mexicului de la Washington, Guillermo Malpica Soto, a declarat vineri pentru CNBC că SUA nu au notificat oficial partea mexicană despre intenţia de a introduce tarife vamale înainte ca preşedintele Trump să facă anunţul public.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador i-a adresat joi o scrisoare omologului american, invitându-l la dialog, după ce Donald Trump a anunţat introducerea de taxe vamale.

Citește și : Războiul comercial dintre SUA şi China se intensifică: Beijingul a pus la punct o listă neagră a companiilor străine ‘nesigure’

Preşedintele american a anunţat joi că SUA vor pune în aplicare tarife vamale de 5% la toate bunurile provenind din Mexic, care vor creşte progresiv până la 25%, până când problema imigraţiei ilegale va fi rezolvată.

Tags: Casa AlbaDonald TrumpJared KushnerMarcelo EbrardMike PompeoSUAwashington
Categorii: Știrile zilei