Summit tripartit Turcia-Rusia-Iran privind situația din Siria

Publicat:

Preşedinţii turc, rus şi iranian se vor reuni pe 7 septembrie în Iran, pentru al treilea summit tripartit referitor la Siria, a informat luni televiziunea de stat turcă, transmite AFP.

‘Preşedintele Recep Tayyip Erdogan va merge în Iran pe 7 septembrie pentru discuţii cu privire la Siria şi va lua parte la summitul cu Rusia şi Iran’, a relatat TRT.


Precedenta întâlnire în acest format a avut loc la Ankara, în aprilie, după un summit la Soci, în Rusia, în noiembrie 2017.

Anunţul survine într-un moment în care un atac al forţelor guvernamentale siriene asupra provinciei nord-vestice Idlib, ultimul fief al insurgenţilor, pare iminent.

Idlib face parte din ‘zonele de dezescaladare’ instituite în Siria în urma negocierilor de pace de la Astana, mediate de Rusia şi Iran, susţinătoare ale regimului de la Damasc, şi de Turcia, care îi sprijină pe rebeli.

Săptămâna trecută, ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Cavusoglu, aflat într-o vizită la Moscova, a avertizat că o ofensivă a armatei siriene în provincia Idlib ar provoca o ‘catastrofă’. ‘O soluţie militară ar provoca o catastrofă nu doar pentru regiunea Idlib, ci şi pentru viitorul Siriei. Luptele ar putea dura mult timp, civilii vor fi afectaţi’, a declarat vineri Cavusoglu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Conform televiziunii private NTV, summitul din Iran va avea loc la Tabriz (nord), nu la Teheran.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, anunţase la mijlocul lunii august că summitul tripartit va avea loc ‘în cursul primei săptămâni din septembrie’.

Preşedintele Erdogan îşi declarase la sfârşitul lui iulie intenţia de a organiza pe 7 septembrie un summit referitor la Siria, la care să participe Moscova, Paris şi Berlin.

Însă, potrivit unor informaţii apărute în ultimele săptămâni în presă, părea tot mai probabil că o astfel de reuniune nu va avea loc şi că va fi înlocuită de un summit tripartite în Iran.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Geoană confirmă: se pregătește pentru o funcție importantă

Geoană confirmă: se pregătește pentru o funcție importantă Posibil candidat la alegerile prezidențiale din România, Mircea Geoană vine și confirmă o informație importantă: el se...

Parisul a fost îngrădit cu 44.000 de garduri. Circulația e deja un calvar, iar de joi se complică

Parisul a fost îngrădit cu 44.000 de garduri. Circulația e deja un calvar, iar de joi se complică Zeci de mii de bariere au fost...

Delegaţia AUR, împotriva rezoluţiei PE privind sprijinul european pentru Ucraina

Delegaţia AUR, împotriva rezoluţiei PE privind sprijinul european pentru Ucraina Delegaţia AUR din Parlamentul European s-a poziţionat împotriva rezoluţiei privind sprijinul UE pentru Ucraina, adoptată...

Biden cere interzicerea puştii de asalt semiautomate de tip AR-15, folosită în tentativa de asasinare a lui Trump

Biden cere interzicerea puştii de asalt semiautomate de tip AR-15, folosită în tentativa de asasinare a lui Trump Preşedintele american Joe Biden cere interzicerea tipului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.