Summitul G20 marchează marea revenire a preşedintelui chinez Xi Jinping pe scena mondială

Publicat:

Preşedintele Xi Jinping ocupă prim-planul summitului G20 din insula indoneziană Bali, unde toţi liderii prezenţi acolo doresc să-l întâlnească la reuniuni bilaterale, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit agerpres

”Există o listă de aşteptare pentru a se întâlni cu el”, afirmă surse diplomatice de la summit, unde Xi Jinping a venit consolidat după Congresul Partidului Comunist Chinez care i-a asigurat un nou mandat de cinci ani şi după ce aproape trei ani a evitat din cauza pandemiei COVID-19 plecările din China.


Citește și: Ţările G20, ‘profund preocupate’ de criza alimentară globală

Întrevederea cu omologul său american Joe Biden, care a permis atenuarea tensiunilor bilaterale între SUA şi China, a fost urmată de un maraton de întâlniri ale liderului chinez. ”Summitul Biden-Xi a adus speranţa că cele două puteri sunt de acum înainte dispuse să trateze pe un plan diferit responsabilităţile lor mondiale şi diferendele bilaterale”, constată Danny Russel, fost înalt funcţionar în Departamentul de Stat al SUA, în prezent vicepreşedinte al Asia Society Policy Institute din New York.

Însă Xi Jinping nu a făcut compromisuri cu interesele fundamentale ale Chinei. El i-a amintit astfel lui Joe Biden că Taiwanul este ”prima linie roşie care nu trebuie trecută în relaţiile sino-americane”.

În plus, preşedintele chinez nu şi-a schimbat poziţia cu privire la Ucraina şi nici de această dată nu a condamnat public agresiunea rusă contra acestei ţări.

Pe de altă parte, absenţa preşedintelui rus Vladimir Putin de la summitul G20 l-a scutit pe Xi Jinping de nevoia de a manevra, chiar şi timid, între sprijinul pentru Rusia şi condamnarea unanimă acestei ţări de către Occident.

Totuşi, Casa Albă a menţionat că Biden şi Xi au căzut de acord ”asupra faptului că un război nuclear nu ar trebui dus niciodată şi niciodată nu poate fi câştigat”, mesaj interpretat ca o atenţionare adresată Moscovei, deşi din comunicatul oficial chinez lipseşte o astfel de menţiune referitoare la armele nucleare.

Citește și: Comisia Europeană salută acordul privind bugetul anual al UE pentru 2023

Pe ansamblu, ”imaginea pe care Xi încearcă să o proiecteze la acest G20 este cea a unei Chine conflictuale, dar care este mai degrabă o entitate rezonabilă, capabilă să gestioneze chestiunile mondiale în mod responsabil”, rezumă Andrew Small, analist la German Marshall Fund.

Printre liderii cu care Xi Jinping a mai avut întâlniri bilaterale la summitul G20 se numără preşedinţii francez Emmanuel Macron, sud-african Cyril Ramaphosa, sud-coreean Yoon Seok-youl şi gazda summitului, preşedintele indonezia Joko Widodo, precum şi premierii australian Anthony Albanese, olandez Mark Rutte, spaniol Pedro Sánchez şi italian, Georgia Meloni. O întrevedere cu premierul japonez Fumio Kishida se află pe agenda lui Xi la summitul APEC ce va avea loc joi şi vineri în Thailanda.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.