X

Summitul Mercosur s-a încheiat fără un acord vizând reducerea tarifelor la import pe fondul unei creşteri puternice a inflaţiei

Un summit al blocului comercial sud-american Mercosur, care a avut loc în Brazilia, s-a încheiat vineri fără o declaraţie finală a preşedinţiei, deoarece ţările membre nu au reuşit să ajungă la un acord privind reducerea tarifelor la import pe fondul unei creşteri puternice a inflaţiei, informează Reuters, potrivit agerpres.  

Membrii Mercosur, o piaţă comună formată din Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay, discută de ani de zile despre o reducere a aşa-numitului tarif extern comun pentru a stimula creşterea schimburilor comerciale în cadrul Mercosur, dar şi cu restul lumii. Solicitările în favoarea unei reduceri au crescut în ultimele luni, pe măsură ce inflaţia este în creştere.

Citește și : Rusia vrea negocieri de securitate rapide şi o nouă convorbire între Putin şi Biden

În luna noiembrie, guvernul Braziliei a anunţat o reducere cu 10% a tarifelor de import pentru 87% din bunuri şi servicii, decizie care s-a dorit un exemplu de urmat pentru alţi membri Mercosur şi viza favorizarea convenirii unui acord privind un tarif extern comun.

Însă, vineri, statele membre nu au putut să ajungă la un acord pe acest subiect după ce Uruguay a refuzat să semneze dacă nu este lăsată să îşi negocieze înţelegerile unilaterale de liber schimb fără “binecuvântarea” statelor membre ale Mercosur.

Reglementările din cadrul Mercosur se opun acestui tip de negocieri. Argentina şi Paraguay sunt împotrivă, în timp ce Brazilia este mai puţin ostilă.

Citește și : NATO respinge solicitarea Rusiei de a renunţa la aderarea Ucrainei

Tags: acordBraziliaMercosursummit
Categorii: Știrile zilei