X

Summitul ONU pentru Climă: Sir David Attenborough avertizează cu privire la pericolul “prăbuşirii civilizaţiei” din cauza schimbărilor climatice

Sir David Attenborough, celebrul naturalist britanic a cărui voce este cunoscută peste tot în lume prin intermediul documentarelor despre viaţa animalelor pe care le-a realizat, a avertizat luni, la Katowice, în Polonia, cu privire la pericolul “prăbuşirii civilizaţiei” din cauza schimbărilor climatice, cu ocazia Summitului ONU pentru Climă, informează Live Science, scrie Agerpres.

“Chiar acum ne confruntăm cu un dezastru provocat de om cu efecte la nivel global”, le-a spus Attenborough delegaţilor la summit din aproape 200 de ţări. “Cea mai mare ameninţare cu care ne confruntăm în ultimele milenii: schimbările climatice. Dacă nu vom lua măsuri, prăbuşirea civilizaţiei noastre şi dispariţia unei mari părţi a lumii vii se văd la orizont”.

Citește și : Top 100 Forbes cele mai puternice femei din lume: Angela Merkel conduce pentru al optulea an consecutiv

Sir David Attenborough a fost ales să se adreseze participanţilor la summit în cadrul unei noi iniţiative a ONU, “people’s seat”, care îi încurajează pe oameni să transmită mesaje în care să explice modul în care sunt deja afectaţi de schimbările climatice. O parte dintre aceste mesaje, unele în format video, au fost prezentate participanţilor la summit în cadrul alocuţiunii susţinute de Attenborough.

“Oamenii acestei planete au vorbit”, a subliniat Attenborough după prezentarea mai multor clipuri video, printre care şi unele ce conţineau mărturii ale sinistraţilor de după incendiile de vegetaţie din California. “Mesajul lor este clar. Timpul s-a scurs. Ei doresc ca voi, cei cu putere de decizie, să acţionaţi acum”, a mai transmis celebrul naturalist britanic.

Acest summit al ONU are drept obiectiv negocierea modalităţilor concrete prin care să poată fi pus în aplicare Acordul CoP21 de la Paris, din 2015. Conform Acordului de la Paris, 184 de ţări au convenit să implementeze măsuri pentru reducerea poluării astfel încât media temperaturilor globale să nu depăşească cu mai mult de 2 grade Celsius nivelul înregistrat înainte de Revoluţia Industrială.

Conform unui raport recent al ONU despre climă, chiar limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius în cursul acestui secol ar avea consecinţe dezastruoase asupra locuitorilor din oraşele planetei şi asupra diferitelor ecosisteme. Printre aceste consecinţe se numără riscul crescut de inundaţii, manifestări meteorologice extreme peste tot pe glob, distrugerea a peste 90% din recifurile de corali, dispariţii în masă ale unor specii de animale şi crize alimentare provocate de perioade prelungite de secetă.

Citește și : Matteo Salvini, acuzat de compromiterea unei operaţiuni a poliţiei din cauza unui mesaj pe Twitter

“Lideri ai lumii, voi trebuie să conduceţi. Continuarea civilizaţiei noastre şi a lumii naturale de care depindem se află în mâinile voastre”, a îndemnat în încheiere David Attenborough.

Tags: climaKatowiceONUPoloniaSir David Attenboroughsummit
Categorii: Diaspora