Summitul primarilor C40: Mai mulţi copaci şi mai puţine maşini pentru o calitate mai bună a aerului

Publicat:

De la penalizarea automobilelor şi până la plantarea de copaci, primarii mai multor oraşe din întreaga lume au promis vineri o calitate mai bună a aerului, în încercarea de a îmbunătăţi sănătatea locuitorilor din zonele urbane şi a răspunde la schimbările climatice, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 90% dintre oameni respiră un aer poluat, ceea ce provoacă afecţiuni şi decese.


Citește și : Primele pierderi ale armatei turce în nord-estul Siriei: un militar a fost ucis și alți trei răniți

“Aerul poluat ucide şapte milioane de persoane în fiecare an, în principal în oraşe, şi contribuie la schimbările climatice”, a declarat secretarul general ONU, Antonio Guterres, la summitul primarilor C40, desfăşurat la Copenhaga.

Primarii din peste 90 de oraşe care reprezintă mai mult de 700 milioane de persoane şi un sfert din economia mondială s-au întâlnit săptămâna aceasta în capitala Danemarcei pentru a lua măsuri destinate combaterii încălzirii globale.

Printre iniţiativele primarilor se numără stimulente pentru comportamentele responsabile, precum călătorii ieftine cu transportul în comun, şi penalităţi pentru comportamentele dăunătoare, precum excesul de emisii poluante.

Un număr de 34 de oraşe, începând de la Los Angeles şi până la Tokyo, s-au angajat vineri să îndeplinească nivelul minim de calitate a aerului stabilit de OMS până în 2030, un lucru care ar putea salva 40.000 de vieţi pe an.

“Poluarea aerului este o criză globală şi, în calitate de primari, este responsabilitatea noastră să îi protejăm pe cetăţeni de riscurile pentru sănătate asociate cu respirarea unui aer poluat”, a declarat primarul Londrei, Sadiq Khan.

Reuniunea primarilor din capitala Danemarcei vine la câteva zile după ce proteste de amploare au avut loc pe străzile din Austria şi până în Noua Zeelandă în cadrul “grevei mondiale pentru climă”.

Peste două milioane de persoane trăiesc în zone din Londra unde nivelul de noxe este ilegal de mare. Pentru a schimba acest lucru, la începutul anului 2019 primăria a introdus o zonă de emisii foarte scăzute, care obligă toate vehiculele să îndeplinească standarde stricte de poluare sau să plătească o taxă pentru a intra în centrul oraşului, a spus Sadiq Khan.

Alte oraşe au optat pentru stimulente. De exemplu, primarul Lisabonei, Fernando Medina, a anunţat că în luna aprilie în capitala Portugaliei a fost introdus un bilet unic cu preţ redus şi rezultatul a fost o creştere de 30% a gradului de utilizare a mijloacelor de transport în comun. De asemenea, au fost extinse spaţiile verzi prin împădurirea unei suprafeţe echivalente cu 200 de terenuri de fotbal.

Citește și : Explozie la bordul unui petrolier iranian aflat în apropierea unui port saudit

La rândul său, primarul din Milano, Giuseppe Sala, a anunţat că oraşul italian implementează o zonă de emisii reduse şi intenţionează să facă trecerea la o flotă compusă în întregime din autobuze electrice în decurs de şapte ani. “Din punct de vedere politic nu este uşor să le spui oamenilor că nu pot să îşi utilizeze automobilele însă în acest moment este necesar”, a spus Giuseppe Sala.

Potrivit ONU, oraşele sunt cruciale pentru limitarea încălzirii globale deoarece sunt responsabile pentru aproximativ trei sferturi din emisiile de carbon şi consumă mai mult de două treimi din energia globală. Tehnologiile existente, precum autobuzele electrice, ar oferi mai mult de jumătate din reducerile de emisii necesare pentru a menţine creşterea temperaturii globală sub limita de 2 grade Celsius, susţine ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.