X

Summitul UE-Balcanii de Vest va fi ţinut prin videoconferinţă

Croaţia, care asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, a anunţat vineri că summitul despre Balcanii de Vest prevăzut pentru luna mai la Zagreb va fi organizat prin videoconferinţă din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit AFP şi agerpres.

Întrevederea îi va reuni la 6 mai pe liderii celor 27 de state membre, precum şi pe liderii celor şase ţări din Balcanii de Vest care aspiră să adere la UE: Serbia, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania şi Kosovo.

Citeşte şi: 186.462 de oameni au fost răpuşi de coronavirus

“Din cauza circumstanţelor epidemiologice, la iniţiativa premierului (croat) Andrej Plenkovic, liderii (europeni) au convenit ca summitul de la Zagreb al Uniunii Europene şi Balcanilor de Vest să aibă loc la 6 mai sub formă de videoconferinţă, cu participarea tuturor statelor membre ale UE şi a celor şase ţări din Balcanii de Vest”, se arată într-un comunicat al guvernului croat.

Croaţia, al cărei mandat la preşedinţia UE se va încheia la sfârşitul lunii iunie, a anunţat iniţial o amânare a întâlnirii.

Citeşte şi: Cehia elimină o restricţie importantă de călătorie

UE a aprobat la sfârşitul lunii martie deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi, sub anumite condiţii, cu Albania. Procesul ar urma totuşi să dureze mai mulţi ani.

Acest proces a fost blocat în timpul summitului european din octombrie 2019, mai multe state membre au refuzat deschiderea negocierilor cu cele două ţări.

Tags: AlbaniaAndrej PlenkovicBalcanii de vestbosniaCroatiaKosovoMacedonia de Nordmuntenegruserbiasummituniunea europeanavideoconferinţăZagreb
Categorii: Diaspora