X

Summitul UE de joi şi vineri va avea loc prin videoconferinţă, din cauza accelerării celui de-al treilea val

Summitul Uniunii Europene programat joi şi vineri la Bruxelles va avea loc prin videoconferinţă, din cauza accelerării celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19 în Europa, a anunţat duminică un purtător de cuvânt european, potrivit AFP, scrie agerpres.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a luat această decizie ‘ca urmare a accelerării cazurilor de COVID-19 în statele membre’, a explicat pe Twitter purtătorul său de cuvânt, Barend Leyts.

Citește și : Echipa Ocean Viking a salvat peste 100 de migranţi în largul coastei Libiei

Summitul va lua în discuţie câteva subiecte delicate, printre care deteriorarea relaţiilor cu Rusia şi Turcia, şi răspunsul dezorganizat al UE la pandemie.

Conform unor diplomaţi europeni, liderii i-au cerut săptămâna trecută lui Charles Michel să anuleze desfăşurarea fizică a summitului, deşi preşedintele Consiliului European spera să poată evita recurgerea din nou la videoconferinţă, întărind măsurile sanitare.

Liderii UE nu s-au mai întâlnit faţă în faţă decât foarte rar de la începutul pandemiei, cel mai important prilej fiind summitul maraton de patru zile din iulie, când au validat planul de relansare de 750 miliarde de euro al UE.

Citește și : Manifestaţie prodemocraţie în faţa Marelui Palat din Bangkok

Unii diplomaţi critică sistemul de videoconferinţă, apreciind că subiectele delicate nu pot fi tratate în mod adecvat în acest format de dialog.

Viitoarea reuniune cu prezenţă fizică a liderilor europeni este prevăzută pe 8 mai la Porto, în Portugalia.

Tags: Barend Leytsbruxellescovid-19summitvideoconferinţă
Categorii: Diaspora