Summitul de la Varna, ultima şansă pentru menţinerea dialogului între UE şi Turcia

Publicat:

Întâlnirea pe care oficiali ai Uniunii Europene şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan o vor avea săptămâna viitoare în oraşul bulgar Varna va fi una a ultimei şanse pentru menţinerea dialogului, a estimat vineri premierul bulgar Boiko Borisov, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Reuniunea, care va avea loc luni, se va desfăşura într-un context marcat de ostilitate între Turcia şi blocul comunitar.


Citeşte şi: CINCI români printre persoanele decedate în urma exploziei de la uzina chimică din Cehia (MAE)

Borisov îi va primi la Varna pe preşedintele turc Erdogan, pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru o cină de lucru în care vor fi abordate atât relaţiile UE-Turcia, cât şi subiecte de pe agenda regională şi internaţională.

”Întâlnirea va fi foarte dură pentru că relaţiile între UE şi Turcia s-au înrăutăţit drastic. Găzduirea întâlnirii va fi o responsabilitate mare pentru Bulgaria, o dovadă de încredere, dar în acelaşi timp există mari aşteptări. Fiecare ţară a declarat ferm că dialogul cu Turcia, în acest caz la Varna, trebuie să continue”, a spus Boiko Borisov.

Preşedintele turc Erdogan a afirmat luni că Ankara îi va cere Uniunii Europene întregul ajutor de 6 miliarde de euro promis de către blocul comunitar pentru refugiaţii sirieni aflaţi pe teritoriul Turciei, în cadrul unei reuniuni ce va avea loc săptămâna viitoare.

Turcia oferă servicii, inclusiv în domeniul educaţiei şi cel al sănătăţii, unui număr de peste trei milioane de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul său, a precizat Erdogan.

Citeşte şi: Focuri de armă şi luare de ostatici într-un supermarket din Franţa

Ankara şi Uniunea Europeană au încheiat un acord în 2016 în baza căruia Turcia ajută la stoparea afluxului de refugiaţi şi migranţi către Europa – majoritatea proveniţi din Siria – în schimbul unui ajutor financiar pentru gestionarea de către Ankara a problemei nou-veniţilor. UE a afirmat că a alocat deja 1,85 miliarde de euro pentru proiecte în Turcia, din prima tranşă, pentru a ajuta milioane de sirieni, şi că întreaga sumă de 3 miliarde a fost contractată cu organizaţii umanitare.

Relaţiile dintre UE şi Ankara au fost tensionate ani de zile, înrăutăţindu-se mai ales ca urmare a represaliilor după tentativa eşuată de puci din Turcia din 2016. De asemenea, obiectivul Ankarei de aderare la UE a fost în mare măsură abandonat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.