SuperCONTAGIOŞII din spatele marilor teorii ale conspiraţiei legate de COVID

Publicat:

Aşa cum coronavirusul se răspândeşte în lume, tot atât de repede se răspândesc şi speculaţiile privind originea lui. Poate că virusul a scăpat dintr-un laborator. Poate a fost creat inginereşte ca o armă biologică.

Întrebări legitime despre virus care au creat condiţiile perfecte pentru teoriile conspiraţiei. În lipsa datelor concrete, dubiile şi propaganda au luat amploare.


Profesori universitari, fără nicio dovadă sau pregătire în virologie, au fost luaţi drept experţi. Şi oficiali din China până în Iran şi din Rusia până în SUA, guvernele amplifică aceste teorii pentru propriile interese.

The Associated Press în colaborare cu Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab au realizat o analiză pentru a identifica persoanele şi organizaţiile din spatele celor mai virale dezinformări despre originea coronavirusului.

Declaraţiile lor sunt explozive. Probele lor lasă însă mult de dorit. Ei sunt CONTAGIOŞII ştirilor false.

FRANCIS BOYLE

Cine este el: A studiat dreptul la Harvard şi predă la Universitatea Illinois din SUA. El a schiţat în 1989 o lege de interzicere a armelor biologice şi a fost consilier pentru mai multe guverne, printre care cele din Bosnia şi Herţegovina şi Autoritatea Palestiniană.

Boyle nu deţine vreo diplomă academică în virologie sau biologie, dar este un vechi critic al cercetării în patogenie. El pretinde că spionii israelieni au fost implicaţi în atentatul din 1993, de la WTC, că SARS, gripa aviară şi Ebola au fost modificate genetic. Totodată, Boyle susţine că virusul West Nile şi boala Lyme au fost scăpate dintr-un laborator american pentru arme biologice. Tot el spune că Bill Gates, fondatorul Microsoft, este implicat în răspândirea Zika.

Ce spune despre COVID: Boyle spune că noul coronavirus este o armă biologică modificată genetic care a scăpat dintr-un laborator cu înaltă tehnologie din Wuhan, China. El a sesizat schimbări nanotehnologice şi inserţii de proteine de la HIV, boala imunodeficitară şi presupune că cercetători americani au ajutat la crearea lui. Acum, potrivit lui Boyle, mii de doctori, oameni de ştiinţă şi lideri mondiali sunt mână în mână pentru a ascunde adevărul.

În ziua de 24 ianuarie 2020, Boyle şi-a promovat teoria trimiţând prin email aceste informaţii mai multor organizaţii media şi unor personaje din anturajul său. La aceeaşi dată, el a acordat un interviu pe podcastul ‘Geopolitics and Empire’. Podcastul a fost preluat de un website obscur din India, GreatGameIndia, şi a devenit viral, comentariile lui Boyle ajungând apoi în presa de stat din Iran şi Rusia, dar şi în alte siteuri din SUA şi din întreaga lume. De atunci, profesorul îşi tot repetă retorica în show-ul lui Alex Jones, Infowars.

DOVEZI? Boyle se bazează pe dovezi circumstanţiale: existenţa unui Laborator de Nivel 4 în Siguranţă Biologică în Wuhan, faptul că în trecut şi alte virusuri au scăpat din laborator. Nu în ultimul rând, Boyle este convins că guvernele din toată lumea sunt deja angajate într-o cursă de înarmare cu arsenal biologic.

Laboratoarele de Nivel 4 în Siguranţă Biologică -Biosafety Level 4- BSL4, sunt la ora actuală cele mai avensate şi mai bine păzite peste tot în lume.

‘Pentru mine este destul de clar că acest virus a ieşit din BSL 4 Wuhan’, a declarat Boyle pentru AP, respingând clar ideea conform căreia teribila boală ar fi luat naştere într-o piaţă: ‘Este complet absurd!’

Reamintim că delagaţia OMS a concluzionat că este foarte puţin probabil ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator, iar alţi experţi au declarat că virusul nu prezintă semne de manipulare genetică.

GREATGAMEINDIA

Ce este: Unul dintre primele siteuri care a promovat ideea că virusul este făcut prin inginerie artificială.

‘Coronavirusul, arma biologică! Cum a furat China coronavirusul şi l-a transformat în armă’, materialul publicat la data de 26 ianuarie 2020, a fost preluat rapid de blogul financiar de extremă dreaptă Zero Hedge şi distribuit ulterior de mii de internauţi pe reţelele sociale, înainte de a fi postat pe siteul RedStateWatcher, unde a avut peste şase milioane de vizualizări şi interacţiuni.

GreatGameIndia susţine că virusul, care a omorât până acum peste 2 milioane de oameni, a fost depistat prima dată în plămânii unui bărbat saudit, iar apoi trimis la analize în laboratoare din Olanda şi Canada, de unde a fost furat de chinezi. Articolul face referire la speculaţiile lui Dany Shoham, virologist şi fost ofiţer de spionaj al Israelului. Shoham a fost citat dintr-un material publicat de The Washington Times, în care acesta spunea că este posibil ca COVIDUL să fie un soi de armă biologică, dar a precizat că nu există vreo dovadă clară care să susţină această ideea. GreatGameIndia a omis să adauge această precizare mai mult decât necesară.

‘Noi ne sprijinim în continuare materialul’, a declarat Shelley Kasli, cofondator al siteului. ‘De fapt, canadienii au dezvăluit recent documente legate de relatarea noastră, despre oamaneii de ştiinţă chinezi…În continuare însă, o mulţime de date sunt clasificate’, a spus Kasli.

DOVEZI? Cel mai probabil, coronavirusul a apărut mai întâi la oameni, contactat cumva de la animale, anunţă un raport oficial al OMS, care demontează ideea conform căreia virusul ar fi fost creat într-un laborator chinezesc.

Cercetători americani de top au concluzionat şi ei că virusul a apărut pe cale naturală, existând indicii referitoare la genomul său şi similaritatea cu SARS, sidromul acut respirator sever. Vincent Racaniello, profesor de microbiologie şi imunologie la Universitatea Columbia, care a studiat virusul de la prima identificare a genomului său, este sigur că acesta nu a fost creat artificial sau că ar fi fost scăpat accidental din laborator.

‘Este clar că avem de-a face cu ceva din natură. Există două secvenţe care ne deovedesc că nu omul l-a creat. Pur şi simplu, nimeni nu ştia să facă aşa ceva.

THE CENTRE FOR RESEARCH ON GLOBALIZATION

Ce este: O platformă online care publică articole despre geopolitică şi politică, alocând un spaţiu generos teoriilor conspirative despre vaccinuri şi atentatele din 11 septembrie 2001. Este condusă de Michel Chossudovsky, profesor emerit de economie la Universitatea din Ottawa şi un teoretician al conspiraţiilor, care a acuzat armata SUA că a ajuns să controleze vremea şi fenomenele meteo.

Este gazdă pentru autori din întreaga lume, mulţi dintre ei publicând materiale nefondate despre originea pandemiei. Spre exemplu, THE CENTRE FOR RESEARCH ON GLOBALIZATION a publicat în februarie un interviu cu Igor Nikulin, care sugera că virusul este o armă biologică făcută de americani împotriva chinezilor.

Siteul central, globalresearch.ca, a devenit sursa principală de dezinformare şi propagandă ecosistemică în Rusia, alimentând teoriile conspiraţioniste antiamericane, se arată într-un raport al Departamentului de Stat, care a descoperit că şapte dintre aşa-zişii autori nici măcar nu există în realitate, dar ei au fost creaţi de către serviciile de informaţii militare ruseşti.

În timp ce THE CENTRE FOR RESEARCH ON GLOBALIZATION, CFROG, a publicat câteva articole despre virus, unul dintre ele, care vorbea despre originea lui americană, a atras atenţia oficialilor chinezi de rang înalt.

La 12 martie, anul trecut, purtătorul de cuvânt al Externelor de la Beijing, Zhao Lijian, a republicat o postare pe Twitter a celor de la CFROG cu titlul: ‘Coronavirusul chinez: Un update ŞOCANT. Virusul provine din SUA?’

‘Acest articol este foarte important pentru fiecare dintre noi! Vă rog citiţi şi redistribuiţi. COVID-19: Dovezile că virusul este originar din SUA’, a scris oficialul chinez pe Twitter.
‘Este posibil ca armata americană să fi adus epidemia în Wuhan. Fiţi transparenţi! Faceţi publice informaţiile pe care le aveţi! SUA ne datorează explicaţii’, a mai spus atunci Lijian.

Totul a pornit de la un articol semnat de Larry Romanoff, un autor cunoscut pe CFROG, care a dat naştere unor teorii conspiraţioniste, inclusiv cea care susţinea că militari americani au adus virusul în China în timpul Jocurilor Militare Mondiale, din toamna lui 2019. Concluzia lui Romanoff este că ‘acum s-a dovedit’ că originea virusului este din afara Chinei, în ciuda tuturor argumentelor ştiinţifice.

DOVEZI? Organizaţia Mondială a Sănătăţii a concluzionat că acest coronavirus a apărut în China, unde au fost înregistrate primele infectări şi decese. Nu există vreo dovadă care să susţină ipoteza potrivit căreia virusul a fost importat în China din SUA.

Chossudovsky şi Romanoff au fost căutaţi de AP pentru lămuriri, dar niciunul nu a fost găsit. Biografia lui Romanoff indică că predă ocazional la Universitea Fudan din Shanghai, dar nu este inclus pe lista facultăţii. Unitatea de învăţământ nu a vrut să dea detalii despre forma de angajare a lui Romanoff.

Ulterior, articolul original al lui Romanoff a dispărut de pe site în primăvara trecută, dat tweet-ul lui Zhao Lijian a rămas în picioare.

IGOR NIKULIN

Cine este? Un politician care a eşuat în patru rânduri, este deseori citat de presa din Rusia şi de presa filorusă din Occident, ca fiind un reputat biologist şi fost inspector de armament în Irak în cadrul unei comisii ONU de control al armelor biologice şi chimice.

Nikulin susține că SUA au creat virusul și l-au folosit pentru a ataca China. El și-a exprimat mai întâi opinia într-o poveste din 20 ianuarie 2020 în Zvezda, oficiosul de presă al armatei ruse. A apărut la televiziunea de stat rusă de cel puțin 18 ori între 27 ianuarie 2020 și sfârșitul lunii aprilie a aceluiaşi an.

Odată ce virusul a ajuns în SUA, Nikulin și-a schimbat teoria, spunând că „globaliștii” foloseau virusul pentru a depopula Pământul.

Nikulin și-a exprimat sprijinul pentru întărirea dezinformării pentru a răni SUA în trecut. Pe site-ul său, el sugerează că SUA au creat HIV ca o modalitate de a slăbi America din interior. Spionajul rusesc a organizat o campanie similară de dezinformare în anii 1980, denumită „Operațiunea INFEKTION”.

„Dacă demonstrați și declarați … că virusul a fost crescut în laboratoarele americane, economia americană se va prăbuși sub atacul a miliarde de procese de către milioane de purtători de SIDA din întreaga lume”, a scris Nikulin pe site-ul său.

Dovezi? Nikulin nu a oferit nicio dovadă care să susțină afirmațiile sale și există motive pentru a pune la îndoială de veridicitatea spuselor sale.

Fostul inspector al armelor ONU, Richard Butler, pentru care Nikulin susține că a lucrat, a spus că nu-și amintește de Nikulin și că povestea lui suna „fabricată neglijent și nu credibilă”.

Nu s-au găsit date oficiale ale ONU care să confirme angajarea sa.

Într-un schimb de mesaje cu AP prin Facebook, Nikulin a insistat că afirmațiile și trecutul său sunt corecte, deși a spus că unele dovezi ale jobului de la ONU au fost distruse într-un bombardament american în timpul invaziei Irakului.

Când i s-a spus că Butler nu l-a cunoscut, Nikulin a răspuns „Aceasta este părerea lui”.

GREG RUBINI

CINE ESTE: Greg Rubini este numele unui teoretician al conspirației pe internet care susține că are contacte la nivel înalt în domeniul serviciilor de informații și și-a pus locația pe Twitter ca fiind „clasificată”, până când a fost dat afară de pe platformă. Postările sale au fost redistribuite de mii de ori de către susținătorii QAnon, o teorie a conspirației centrată pe credința nefondată că Trump desfășoară o campanie secretă împotriva dușmanilor din „DEEP STATE” și unei secte secrete de pedofili și canibali satanici.

Rubini a scris pe Twitter că dr. Anthony Fauci a creat coronavirusul și că a fost folosit ca armă biologică pentru a reduce populația lumii și a submina autoritatea lui Trump.

Dovezi? Rubini nu pare a fi informatorul din interiorul serviciilor de informații care se preface că este.

Buzzfeed a încercat să-l găsească pe Rubini anul trecut și a stabilit că este pseudonimul unui bărbat italian de 61 de ani care a lucrat în marketing și promoții muzicale. O versiune anterioară a biografiei sale de pe Twitter indică faptul că este un fan al rockului clasic și al filmelor lui Stanley Kubrick.

Încercările de a ajunge la Rubini online și prin intermediul contactelor de afaceri nu au avut succes.

Rubini a refuzat să-şi confirme alegațiile. Când un utilizator de rețele sociale a întrebat: „Întrebarea mea către tine este @GregRubini:„ Unde și care este dovada ta? ”Rubini a răspuns pe scurt:„ Și întrebarea mea este: de ce să ți-o dau? ”

Twitter a suspendat contul lui Rubini în noiembrie 2020 pentru încălcări repetate ale politicilor sale.

KEVIN BARRETT

CINE ESTE: Fost cercetător al Islamului la Universitatea din Wisconsin-Madison, Barrett a părăsit universitatea în mijlocul criticilor pentru afirmațiile sale potrivit cărora atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 au fost orchestrate de persoane legate de guvernele SUA și Israel.

Barrett se numește „un teoretician al conspirației profesionist, din lipsa unui termen mai bun” și a susținut că conspirațiile guvernamentale au fost în spatele atentatului cu bombă de la Madrid din 2004, al atacului terorist de la Londra din 2005, al atentatului de la Boston Marathon din 2013 și al atacului de la clubul de noapte din Orlando din 2016

Barrett a spus că este „80%” sigur că coronavirusul a fost creat de elemente din guvernul SUA ca armă biologică și folosit pentru a ataca China.

Iranul a fost o țintă secundară, a susținut el. Scriind pentru Iran’s PressTV, el a spus că izbucnirea timpurie din acea țară „sugerează că americanii și / sau partenerii lor israelienii … ar fi putut să fi atacat deliberat Iranul”.

Barrett și-a detaliat opiniile în timpul unui interviu cu AP: „Mi s-a părut destul de evident că prima ipoteză pe care ar trebui să o analizăm atunci când ceva extraordinar ca această pandemie COVID este că va fi o lovitură a bio-războiului american”, a spus el.

Dovezi? Barrett a citat rapoarte că SUA și-a avertizat aliații în noiembrie 2019 cu privire la un virus periculos care vine din China. Barrett a spus că americanii au făcut asta cu mult înainte ca autoritățile din China să știe despre gravitatea focarului.

Surse oficiale au negat emiterea oricărui avertisment. Dacă SUA știau despre virus atât de devreme, probabil că era datorită surselor de informații din China, care ar fi putut ști despre virus încă din noiembrie 2019, potrivit fostului secretar de stat Mike Pompeo.

LUC MONTAGNIER

CINE ESTE: Montagnier este un virolog de renume mondial care a câștigat premiul Nobel în 2008 pentru descoperirea HIV.

În timpul unui interviu din aprilie cu canalul de știri francez CNews, Montagnier a susținut că coronavirusul nu provine din natură și a fost manipulat. Montagnier a spus că, în procesul de preparare a vaccinului pentru SIDA, cineva a luat materialul genetic și l-a adăugat la coronavirus. Montagnier citează o lucrare retrasă publicată în ianuarie de la oamenii de știință indieni care spuneau că au găsit secvențe de HIV în coronavirus. AP a făcut mai multe încercări nereușite de a-l contacta pe Montagnier.

Experții care au analizat secvența genomului virusului au spus că nu are secvențe HIV-1. În ianuarie, oamenii de știință indieni au publicat o lucrare despre bioRXIV, un depozit pentru lucrări științifice care nu au fost încă evaluate de colegi sau publicate într-o revistă științifică tradițională. Ziarul a spus că oamenii de știință au găsit „o asemănare extraordinară a inserțiilor unice” în COVID-19 și HIV. Utilizatorii rețelelor sociale au preluat ziarul ca dovadă că virusul a fost creat. De îndată ce a fost publicat, comunitatea științifică a dezmembrat pe scară largă lucrarea pe rețelele de socializare. Ulterior a fost retras.

Liderul Suprem ALI KHAMENEI şi HOSSEIN SALAMI

CINE SUNT: Khamenei este al doilea și actual lider suprem al Republicii Islamice Iran. El are ultimul cuvânt cu privire la toate problemele de stat, inclusiv la diviziile economice, militare și de sănătate.

De când a fost ales în funcție în 1981, Khamenei și-a păstrat viziunea sceptică asupra SUA ca cel mai important inamic al Iranului. Tensiunile dintre cele două țări s-au intensificat în 2018, când Trump a scos SUA din acordul nuclear cu Iranul și a impus sancțiuni paralizante. La acea vreme, Khamenei a remarcat: „Am spus din prima zi: Să nu ai încredere în America”.

Hossein Salami a fost numit de Khamenei în funcția de comandant al Gărzii Revoluționare a Iranului în aprilie 2019. El conduce forța paramilitară a țării care supraveghează programul iranian de rachete balistice și răspunde la amenințările din interiorul și din afara țării.

Salami a declarat pe 5 martie 2020 că Iranul s-a angajat într-o luptă împotriva unui virus care ar putea fi produsul unui atac biologic american. Din aceste motive, Salami a ordonat o manevră de apărare biologică a forței terestre pentru a testa capacitatea țării de a combate un atac biologic. Începând cu 16 martie, Forțele Terestre, în strânsă colaborare cu Ministerul Sănătății, au început să organizeze exerciții la nivel național pentru bioapărare.

Khamenei a fost printre primii și cei mai puternici lideri mondiali care au sugerat că coronavirusul ar putea fi o armă biologică creată de SUA. În timpul discursului său anual din 22 martie 2020 către milioane de iranieni pentru Anul Nou persan, Khamenei s-a întrebat de ce SUA ar oferi ajutor țărilor ca Iranul dacă ei înșiși sufereau și erau acuzați că au făcut virusul.

Khamenei a continuat să refuze asistența SUA, spunând că „posibil (medicamentul (SUA) este o modalitate de a răspândi şi mai mult virusul”). Luna trecută, el a refuzat să accepte vaccinurile anti-coronavirus fabricate în Marea Britanie și SUA, declarându-le INTERZISE. Misiunea iraniană la Națiunile Unite din New York nu a răspuns la mai multe cereri de comentarii.

Dovezi: nu există dovezi că SUA au creat virusul sau l-au folosit ca armă pentru a ataca Iranul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei ucraineni aflaţi în munţii Maramureșului de mai multe zile au solicitat ajutorul autorităţilor române

Trei ucraineni aflaţi în munţii Maramureșului de mai multe zile au solicitat ajutorul autorităţilor române Salvamontiştii şi poliţiştii de frontieră au demarat, sâmbătă seara, o...

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM Aproximativ 60 de case vor fi eficientizate energetic, anunță Centrul Național pentru Energie Durabilă...

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă În doar o lună, aproximativ 150 de milioane de americani vor vota pentru Kamala...

Microbuze ticsite cu lemne fără acte de proveniență, stopate la Leova

Microbuze ticsite cu lemne fără acte de proveniență, stopate la Leova În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.