Surplusul de gaze naturale al Europei a fost în mare parte eliminat

Publicat:

Surplusul de gaze naturale al Europei a fost în mare parte eliminat

Surplusul record de gaze al Europei moştenit din iarna 2023/24 a fost în mare parte eliminat în urma unei acumulări neobişnuit de reduse de stocuri până acum în vara lui 2024, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe (GIE), citate de Reuters.

Stocurile de gaze din Uniunea Europeană şi Regatul Unit au crescut cu doar 336 de terawatt-oră (TWh) începând cu 31 martie. Creştere a fost cea mai mică din 2012 şi se compară cu o creştere medie pe 10 ani de 443 TWh, potrivit stiripesurse.md.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Stocurile erau încă cu 170 TWh (+20% sau +1,46 abateri standard) peste media pe 10 ani, la 12 august, dar surplusul se redusese de la 277 TWh +70% sau +2,03 abateri standard la sfârşitul iernii, pe 31 martie.

Rezultatul record din iarna trecută a asigurat că stocurile ar trebui să se acumuleze mai lent decât de obicei pentru a preveni epuizarea spaţiului de depozitare înainte de iarna anului 2024/25, dar ajustarea este acum în mare măsură finalizată.

Stocurile din UE şi Marea Britanie au totalizat 1.006 TWh pe 12 august, puţin sub cantitatea de 1.024 TWh la data corespunzătoare a anului trecut; instalaţiile de depozitare au fost pline cu puţin sub 88%, comparativ cu mai mult de 89% pline în 2023.

Sezonul de constituire a depozitelor de gaze al Europei se apropie de nivelul de două treimi, stocurile crescând până acum de 134 de zile, începând cu 31 martie, comparativ cu durata medie a sezonului de reumplere de 209 zile în ultimii 10 ani.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

De obicei, stocarea atinge vârful în jurul datei de 27 octombrie, dar au existat variaţii considerabile, în funcţie de temperaturile de toamnă şi de preţul gazelor. Din 2011, stocurile de dinainte de iarnă au atins vârful încă de la 9 octombrie (în 2016) sau până la 13 noiembrie (în 2022), conform datelor GIE. Cu toate acestea, pe baza modelelor din ultimul deceniu, se estimează că stocarea va atinge 1.173 TWh înainte ca folosirea gazelor stocate să înceapă la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

Preţurile contractelor futures TTF pe termen de o lună, ajustate în funcţie de inflaţie, au fost în medie de 38 de euro pe megawat-oră (MWh) până acum în august, în creştere de la 26 de euro în februarie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un hoț din capitală, surprins de camere în timp ce sparge geamul unei mașini și fură geanta

Un hoț din capitală, surprins de camere în timp ce sparge geamul unei mașini și fură geanta Momentul în care un hoț se apropie de...

Un turist din Belgia a salvat un copil care se îneca în râul Nistru

Un turist din Belgia a salvat un copil care se îneca în râul Nistru Un copil care se îneca în râul Nistru a fost scos...

Lukaşenko a graţiat 30 de deţinuţi condamnaţi pentru manifestaţiile din 2020

Lukaşenko a graţiat 30 de deţinuţi condamnaţi pentru manifestaţiile din 2020 Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a semnat vineri un decret prin care a graţiat 30...

Andrei Năstase: Migrația masivă și natalitatea scăzută ne duc într-un punct critic

Andrei Năstase: Migrația masivă și natalitatea scăzută ne duc într-un punct critic „Suntem martorii unei realități dureroase, două crize majore ne lovesc puternic și ne...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.