X

Surpriză politică în R.Moldova. Cine este noul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate

Vasile Botnari, până acum director al companiei Moldova-Gaz, este noul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova, după ce parlamentul de la Chişinău a votat joi în favoarea candidaturii sale în această funcţie cu 53 de voturi, doar opoziţia s-a abţinut de la vot, exprimând neîncredere în calităţile profesionale ale acestuia, informează mass-media de peste Prut, între care Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Botnari a fost propus la funcţia de director SIS de către Partidul Democrat – aflat la guvernare în Republica Moldova – şi este considerat un apropiat al liderului PD, Vlad Plahotniuc, conform presei moldovene.

Citeşte şi: Tragedie aeriană în SUA. Nouă oameni au murit – VIDEO

El a deţinut mai multe funcţii importante începând cu anul 2008. Din 2010, Vasile Botnari – economist de profesie – a fost deputat din partea PD, apoi ministru al transporturilor, iar ulterior şi ministru al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.

Acesta a mai deţinut funcţia de director Air Moldova şi s-a ocupat de managementul companiei ‘Nobil Air’, care ar fi controlată de Vlad Plahotniuc, actualul lider al PD, potrivit sursei citate.

Funcţia de director SIS a devenit vacantă în toamna anului trecut după încheierea mandatului lui Mihai Bălan. La 21 decembrie, parlamentul l-a desemnat în această funcţie pe Vitalie Pârlog, care a demisionat două luni mai târziu.

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, extraparlamentar), Maia Sandu, a criticat miercuri ideea numirii lui Vasile Botnari la conducerea SIS, invocând un abuz din partea actualei guvernări. 

Tags: Moldova-GazPDrepublica moldovaServiciul de Informaţii şi Securitate (SIS)Vasile BotnariVlad Plahotniuc
Categorii: Diaspora