Un suspect de terorism a fost arestat la Melbourne

Publicat:

Poliţia australiană a anunţat marţi arestarea unui simpatizant al grupării jihadiste Statul Islamic, care plănuia să cumpere o armă şi să tragă în mulţime în seara de Anul Nou la Melbourne, relatează AFP, potrivit agerpres.

Suspectul, în vârstă de 20 de ani şi născut în Australia din părinţi somalezi, a fost arestat luni în cursul unei operaţiuni a poliţiei într-o casă din Werribee, o suburbie din Melbourne, în sudul Australiei, a declarat poliţia. El urmează să fie pus sub acuzare marţi.


Citeşte şi: Explozie puternică în Israel. Cel puţin trei oameni şi-au pierdut viaţa – VIDEO

Tânărul este un “simpatizant al Statului Islamic” şi atacul pe care îl plănuia era “potenţial catastrofal”, a declarat Shane Patton, şeful adjunct al poliţiei din statul Victoria, a cărui capitală este Melbourne.

Potrivit poliţiei, suspectul a consultat un manual online întocmit de Al Qaida cu privire la modul de utilizare a armelor de foc şi de comitere a atentatelor, dar a fost arestat înainte să poată cumpăra o puşcă automată.

“El intenţiona să folosească arma de foc pentru a doborî cât mai mulţi oameni posibil în zona Pieţei Federaţiei (Federation Square) în seara de Anul Nou”, a declarat Patton.

Citeşte şi: Accident feroviar GRAV în Belgia. Doi oameni au murit şi şapte sunt răniţi – FOTO

Piaţa Federaţiei este situată chiar în centrul oraşului Melbourne, în apropiere de gara feroviară din Flinders Street şi catedrala Sf. Paul. Acesta este unul dintre locurile principale din Melbourne, unde oamenii se adună pe 31 decembrie pentru a sărbători sosirea Anului Nou.

“Este o preocupare teribilă pentru noi, deoarece în perioada sărbătorilor, în timp ce oamenii se distrează, există o potenţială conspiraţie pentru a comite un act terorist”, a spus Shane Patton.

Autorităţile australiene, care se tem de mai mulţi ani de atacuri ale extremiştilor, au întărit nivelul alertei teroriste încă din septembrie 2014.

Citeşte şi: ŞICANĂRI periculoase ruso-americane deasupra Mării Negre

Potrivit acestora, 13 atentate au fost evitate în ultimii ani, inclusiv un atac în centrul oraşului Melbourne, în timpul Crăciunului din 2016, inspirat de gruparea Statul Islamic.

Un alt atac recent dejucat, de asemenea în numele Statului Islamic, a vizat lovirea unui avion de pasageri cu gaz toxic sau cu o bombă artizanală.

În 2014, o luare de ostatici într-o cafenea din Sydney s-a soldat cu moartea a două persoane. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.