Suspiciune de incitare la genocid în Ucraina în media ruse (anchetatori ONU)

Publicat:

Un grup de anchetatori ONU a avertizat luni împotriva anumitor discursuri vehiculate de media ruse care ar putea constitui “incitare la genocid” în Ucraina, relatează AFP.

Adresându-se Consiliului ONU pentru Drepturile Omului la Geneva, preşedintele Comisiei de anchetă privind Ucraina, Erik Mose, şi-a exprimat preocuparea faţă de “acuzaţiile de genocid în Ucraina”, avertizând că “anumite afirmaţii transmise de media ruse şi de alte media pot constitui incitare la genocid”.

Citește și : A început marea curăţenie de toamnă în Chişinău


“Comisia îşi continuă investigaţiile cu privire la aceste chestiuni”, a declarat Mose.

De asemenea, potrivit lui, comisia investighează cauzele ruperii barajului hidro-electric de la Kahovka, situat într-o zonă aflată sub control rusesc în regiunea Herson (sudul Ucrainei) în 6 iunie, şi impactului (catastrofei) asupra populaţiei din regiune.

Sute de kilometri pătraţi în aval au fost inundate, făcând zeci de morţi şi forţând evacuarea a mii de locuitori. Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc pentru aceste distrugeri.

Comisia de anchetă privind Ucraina a fost creată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în martie 2022 pentru a examina presupuse încălcări ale drepturilor omului şi dreptului internaţional umanitar în urma invaziei ruse.

În luna martie, această comisie de anchetă a declarat că transferul de către Rusia a copiilor ucraineni în zonele aflate sub controlul său în Ucraina, precum şi pe propriul teritoriu constituie o “crimă de război” şi a indicat că investighează pentru a stabili dacă este vorba de genocid.

În această privinţă, grupul de anchetatori a afirmat luni că regretă lipsa de claritate şi transparenţă cu privire la amploarea, circumstanţele şi categoriile de copii care au fost transferaţi.

Într-un precedent raport, Comisia a acuzat Moscova că a comis un “număr considerabil” de crime de război, în special în primele săptămâni ce au urmat invaziei.

Anchetatorii continuă să fie extrem de îngrijoraţi, menţionând “dovezi persistente de crime de război comise de forţele ruse în Ucraina”.

Comisia, care s-a deplasat Ucraina mai mult de zece ori, desfăşoară în prezent investigaţii aprofundate, în special asupra atacurilor ilegale cu arme explozive, atacuri împotriva civililor, tortură, violenţe sexuale, precum şi atacuri împotriva infrastructurilor energetice.

“Aceasta ar putea permite să stabilim dacă tortura şi atacurile împotriva infrastructurilor energetice constituie crime împotriva umanităţii”, a explicat Mose.

Comisa efectuează de asemenea anchete mai amănunţite asupra încălcării drepturilor omului “suferite sub o ocupaţie rusă prelungită în regiuni precum în Herson şi Zaporojie”. Anchetatorii ONU au adunat noi dovezi care arată că utilizarea torturii de către forţele armate ruse în zonele pe care acestea le controlează “este generalizată şi sistematică” şi vizează în principal persoanele acuzate că ar fi informatori ai Kievului.

Citește și : Maia Sandu şi-a vândut stiloul cu 6.000 de euro

“În unele cazuri, tortura a fost aplicată cu o asemenea brutalitate încât a dus la moartea victimelor”, a indicat Mose.

În regiunea Herson, soldaţi ruşi au violat şi comise violenţe sexuale împotriva unor femei cu vârste între 19 şi 83 de ani, în timp ce restul familiei se afla într-o cameră învecinată, potrivit acestei comisii internaţionale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult Călătoria cu...

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.