X

Susţinătorii opoziţiei albaneze s-au luat la bătaie cu forţele de ordine – VIDEO

Susţinători ai opoziţiei s-au încăierat miercuri cu poliţia în faţa a trei centre de numărare a voturilor şi au dat foc unor echipamente electorale în contextul disputei mai largi din societatea albaneză privind organizarea de alegeri locale pe 30 iunie, informează Reuters, potrivit agerpres.

Partidele de opoziţie boicotează participarea la activităţile parlamentului de la mijlocul lunii februarie şi refuză să participe la alegerile locale anunţate de premierul Edi Rama, pe care îl acuză de cumpărarea voturilor. Obiectivul opoziţiei vizează demiterea guvernului şi organizarea de alegeri generale anticipate.


Citeşte şi: Pentagonul trimite rachete Patriot în zona Golfului Persic

Partidul socialist al prim-ministrului albanez îşi continuă însă nestingherit campania electorală, ignorând un decret al preşedintelui Ilir Meta ce anulează organizarea scrutinului local, invocând aspecte de securitate.

În 14 oraşe în care primarii aparţin opoziţiei, susţinători ai acesteia şi membri ai poliţiei municipale s-au încăierat cu poliţia de stat începând de marţi. Guvernul de la Tirana intenţionează să desfiinţeze anumite instituţii ale poliţiei municipale.

Miercuri seara, o mulţime de protestatari a încercat să pătrundă într-o şcoală în care va funcţiona un centru de numărare a voturilor din oraşul Kavaje (vestul ţării), reuşind să dărâme o parte a gardului de fier. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene, iar mulţimea a reacţionat aruncând cu pietre şi fumigene.

Aproximativ 12 de protestatari au fost reţinuţi la nivel naţional ca urmare a deteriorării echipamentului de vot, iar poliţia intenţionează să aresteze alte 20 de persoane, a informat într-o conferinţă de presă adjunctul directorului general al poliţiei Aida Hajnaj.

Într-un alt loc, protestatarii au fost împrăştiaţi cu ajutorul spray-urilor cu piper, iar în alte trei puncte manifestanţii au ars echipamentul pentru alegeri.

Protestatarii au scandat: “Rama pleacă” şi “Nu vor fi niciun fel de alegeri fără Partidul Democrat”.

Premierul Edi Rama a dat un răspuns ferm pe Twitter.

“Îi întreb dacă merită să comită infracţiuni electorale şi să fie deferiţi justiţiei de dragul celor care le-au adus partidele la sapă de lemn şi vor să îşi transforme problemele persoanele cu justiţia în problemele Albaniei”, a scris Rama.

Vezi şi: Un bloc de locuit cu nouă etaje s-a prăbuşit în Republica Moldova – VIDEO

Guvernul examinează judecătorii pentru a-i elimina pe cei corupţi, în încercarea de a pune capăt impunităţii în cazul politicienilor de top pentru a răspunde astfel cerinţelor Uniunii Europene, care a amânat până în toamnă decizia privind începerea negocierilor de aderare cu Tirana.

Biroul local al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a condamnat violenţele, declarând totodată că făptaşii trebuie să fie traşi la răspundere.

“Orice încercare de a deturna procesul democratic prin acţiuni violente încalcă legea, împiedică progresul ţării şi îi pătează reputaţia internaţională”, a declarat OSCE.

Tags: Aida HajnajAlbaniaEdi RamaIlir MetaKavajeOrganizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)Tirana
Categorii: Diaspora