Susţinere prudentă a liberalilor europeni pentru Margrethe Vestager la preşedinţia CE

Publicat:

Liderii liberali europeni au exprimat marţi o susţinere prudentă pentru daneza Margrethe Vestager la preşedinţia Comisiei Europene, cu câteva ore înaintea unui summit pe această temă a şefilor de stat şi de guvern ai celor 28, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Avem, bineînţeles, preferinţele noastre personale” privind cei care ar trebui să fie în fruntea instituţiilor, a declarat premierul olandez, Mark Rutte, la sosirea la o reuniune a liderilor din ALDE.


Citește și : Teheranul salută oferta Japoniei de a fi mediator în negocierile cu Washingtonul

O prudenţă care se explică prin discuţiile delicate privind succesiunea lui Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene, notează AFP.

“În această seară, vom vorbi despre conţinut, nu despre persoane”, a adăugat el. “Ne vom concentra asupra priorităţilor noastre pentru următorii cinci ani şi pe această bază vom decide care este cea mai bună persoană”, a mai spus Rutte.

Omologul său luxemburghez Xavier Bettel a salutat la rândul lui “competenţa” lui Margrethe Vestager, în timp ce premierul belgian Charles Michel nu a făcut declaraţii presei.

Cei trei lideri se întâlnesc la sfârşitul după-amiezii la Bruxelles cu omologii lor europeni pentru a continua tratativele dificile pentru desemnarea noilor şefi ai instituţiilor europene, în lumina rezultatului alegerilor europene.

Liberala Margrethe Vestager se numără printre candidaţii declaraţi la succesiunea lui Jean-Claude Juncker la şefia Comisiei Europene, împreună cu conservatorul german Manfred Weber, social-democratul olandez Frans Timmermans, desemnaţi de partidele lor capi de listă înainte de alegerile europene.

Daneza, în prezent comisar european pentru concurenţă, a apreciat la rândul ei că situaţia actuală rămâne “opacă şi delicată”. El reaminteşte că ea crede că postul ar trebui să revină unei femei.

Citește și : Jared Kushner susţine un turneu de promovare a planului de pace israeliano-palestinian în Orientul Mijlociu

Reprezentanţii diferitelor grupuri politice au reamintit marţi că viitorul preşedinte al Comisiei Europene ar urma să fie ales dintre candidaţii desemnaţi înainte de alegeri, semnând o “declaraţie comună” în acest sens.

Însă grupul ALDE – din care vor face parte în viitorul Parlament European şi eurodeputaţii francezi din partidul preşedintelui Emmanuel Macron – s-a desolidarizat de acest text.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.