Sute de kosovari au protestat împotriva judecării membrilor fostei gherile separatiste UCK

Publicat:

Sute de kosovari au manifestat sâmbătă la Pristina împotriva Tribunalului Special pentru Kosovo (TEK) şi a pedepsei de 26 de ani de închisoare pentru crime de război comise în 1999 pronunţate acum mai bine de o săptămână împotriva lui Salih Mustafa, un fost comandant de gherilă al Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK), transmite EFE din Belgrad, potrivit agerpres

Manifestanţii au arborat steaguri şi pancarte kosovare cu inscripţii de tipul “UCK nu poate fi judecat” sau “Tribunalul special – nedreptate specială”, precum şi cu numele liderilor UCK reţinuţi la Haga, potrivit site-ului kosovar Zeri.


Citește și : Şeful diplomaţiei ruse cheamă la reducerea tensiunilor dintre Armenia şi Azerbaidjan

Ei au cerut unitate în apărarea UCK şi ca Parlamentul kosovar să schimbe legea cu privire la această instanţă internaţională.

“Acesta este un moment urgent, trebuie să acţionăm acum”, a declarat mulţimii Dardan Molliqaj, liderul Partidului Social Democrat (PSD), organizator al protestului, la care au participat şi veterani UCK şi parlamentari din diferite partide.

Protestatarii s-au strâns într-o piaţă din centrul oraşului Pristina, capitala Kosovo, şi au pornit în marş către clădirea Parlamentului.

Mustafa a fost condamnat pe 16 decembrie pentru săvârşirea de crime de război într-un centru de detenţie UCK în 1999, între care un asasinat, torturarea prizonierilor şi detenţia arbitrară a compatrioţilor săi consideraţi colaboratori ai forţelor sârbe.

Este primul verdict pronunţat de această instanţă de când a fost înfiinţată în august 2015 pentru a judeca crimele de război comise de fosta gherilă separatistă albaneză kosovară, care la sfârşitul anilor 1990 a luptat împotriva Serbiei.

TEK aplică legea kosovară, dar este format din magistraţi internaţionali şi are sediul la Haga, din cauza sensibilităţii ridicate pe care problema o generează la Pristina, dar şi pentru a oferi o mai mare protecţie martorilor care depun mărturie în această speţă.

Citește și :  Medvedev: Impunerea de către UE a unui plafon la preţul la gaze naturale a fost dictată de ‘ura animalică’ faţă de poporul rus

Războiul s-a încheiat cu bombardamentul NATO din 1999, în urma căruia forţele şi administraţia sârbe au trebuit să părăsească Kosovo.

Această fostă provincie sârbă, populată de o majoritate albaneză, şi-a proclamat independenţa în 2008, pe care Serbia nu o recunoaşte, dar care a fost susţinută de SUA şi de majoritatea partenerilor săi, dar nu şi de Rusia, China şi India, între alte state. Dintre statele membre ale UE, Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania nu recunosc independenţa Kosovo.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.