X

Sute de libanezi au ieşit în stradă, după ce ancheta privind explozia din portul Beirut a fost din nou suspendată

Sute de libanezi, printre care mai mulţi apropiaţi ai victimelor exploziei gigantice din portul Beirut, au demonstrat miercuri în faţa Palatului de justiţie pentru a denunţa presiunile politice exercitate asupra anchetei, suspendată încă o dată luni, relatează AFP, potrivit agerpres.   

Judecătorul Tareq Bitar, însărcinat cu efectuarea anchetei, a trebuit să-şi suspende luni investigaţia după o plângere depusă împotriva lui de un fost ministru, suspectat de implicare în explozie şi care cere demiterea judecătorului.

Citește și :  Cehia cumpără din Franţa TUNURI de artilerie în valoare de sute milioane de euro

Explozia produsă pe 4 august 2020 şi pusă de autorităţi pe seama depozitării fără măsuri de siguranţă la sfârşitul lui 2013 a unor enorme cantităţi de nitrat de amoniu, s-a soldat cu cel puţin 214 morţi, peste 6.500 de răniţi şi a devastat cartiere întregi ale capitalei.

Arătate cu degetul pentru neglijenţă criminală, autorităţile libaneze au respins orice anchetă internaţională, iar apoi l-au demis în februarie pe primul judecător local însărcinat cu efectuarea anchetei, după inculparea unor înalţi responsabili.

Miercuri, manifestanţii au putut pătrunde în interiorul Palatului de justiţie, unde se află biroul lui Tareq Bitar, şi au agăţat aici o mare pancartă pe care se aflau fotografii ale victimelor, cu mesajul: “Nu ne veţi ucide de două ori”.

Având asupra lor portrete ale victimelor, drapele libaneze şi banderole, manifestanţii au acuzat presiunile şi ameninţările care l-au vizat pe judecătorul Bitar.

“Cazul este mai mare decât cel al unui judecător. Cazul este o căutare a adevărului”, se putea citi pe una dintre pancartele purtate de manifestanţi. “Poporul protejează justiţia”, menţiona o alta.

“Suferim de 13 luni din cauza ingerinţei oamenilor politici şi a liderilor comunitari în procesul de anchetă”, a declarat pentru AFP Rima al-Zahed al cărei frate, angajat în port, a murit în explozie.

“Când am aflat că ancheta a fost suspendată, am simţit că suntem din nou trădaţi, că ne ucid a doua oară”, a adăugat ea, referindu-se la liderii locali.

Predecesorul judecătorului Bitar, Fadi Sawan, a fost înlăturat în februarie, după inculparea unor înalţi responsabili.

Citește și : Rusia înregistrează un record de decese zilnice asociate covid

După ce i s-a încredinţat ancheta, Bitar a convocat un fost prim-ministru şi patru foşti miniştri, dintre care trei deputaţi, dar Parlamentul a refuzat să le ridice imunitatea.

El riscă în prezent să aibă aceeaşi soartă ca şi predecesorul său, notează AFP. De câteva săptămâni, el este în centrul unei campanii de denigrare şi a fost ameninţat de un înalt responsabil al mişcării şiite Hezbollah, potrivit media locale.

Tags: BeirutTareq Bitar
Categorii: Sinteze