Sute de mii de catalani, aşteptaţi pe străzile Barcelonei pentru a marca „Diada”

Publicat:

Sute de mii de separatişti catalani sunt aşteptaţi marţi seară să ocupe străzile Barcelonei pentru a marca „Diada”, ziua în care capitala Cataloniei a fost – în 1714 – cucerită de Spania, potrivit news.ro .

Aceasta va fi prima zi comemorativă pe care catalanii o vor marca de la declararea unilaterală a independenţei, în octombrie 2017, care a dus Spania la criza constituţională.


Citește și : Theresa May consideră summitul informal al UE de la Salzburg „o escală” în negocierile pentru Brexit

În ultimii ani, separatiştii s-au folosit de „Diada” pentru a-şi promova cauza. Anul acesta, liderul sparatist catalan, Quim Torra, care a preluat funcţia după ce Carles Puidgemont s-a autoexilat în Belgia, a declarat că speră ca mitingul să fie unul masiv pentru susţinerea încercării lui de a organiza un nou referendum privind secesiunea.

„Guvernul nostru şi-a luat angajamentul de a face republica o realitate”, a spus Torra luni, în faţa camerelor de televiziune, purtând o panglică galbenă, în semn de susţinere a celor nouă activişti şi politicieni care au fost închişi anul trecut pentru acţiunile lor în încercarea de obţinere a independenţei regiunii în care locuiesc aproximativ 7,5 milioane de oameni.

Administraţia Torra a lansat săptămâna trecută campania prividn separarea de Spania.

Un sondaj efectuat de Centro d’Estudis d’Opinio în luna iulie arăta că 46,7% dintre catalani îşi doresc un stat independent, în timp ce 44,9% doresc să rămână alături de Spania, potrivit Reuters.

Alberto Rivera, pro-unionist originar din Barcelona, şeful partidului Ciudadanos, a spus că „Diada” ar trebui să fie o celebrare a tuturor catalanilor. „Lobby-ul pro-independenţă a preluat-o şi a transformat-o într-o zi a excluziunii, duşmăniei şi atacului faţă de Spania”, a scris el pe Twitter.

Mitingul de marţi pentru „República Catalana”, programat să înceapă la ora locală 17.14, este primul dintr-o serie de mobilizări ale separatiştilor. În anii trecuţi, cifra celor prezenţi la mitingurile organizate cu această ocazie a fost de aproximativ 1 milion de persoane.

Anul acesta nu vor participa nici primarul de stânga al Barcelonei, Ada Colau, nici socialiştii catalani, considerând manifestarea „sectantă”, scrie AFP.

Citește și : Publicaţii poloneze lasă prima pagină albă, un gest simbolic înaintea dezbaterii directivei europene privind drepturile de autor

„Într-o zi ca aceasta, noi, catalanii, ar trebui să sărbătorim ziua noastră naţională şi nu doar un apel pentru o independenţă care este împărtăşită de mai puţin de jumătate din populaţie”, a transmis de la Strasbourg ministrul spaniol de Externe, catalanul socialist Josep Borrell.

Inés Arrimadas, liderul Ciudadanos din Catalonia, care deţine majoritatea în Parlamentul catalan, a spus: „Nu vom accepta niciodată ca aceasta să nu poată fi petrecerea tuturor catalanilor”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.