X

Sute de neonazişti au mărşăluit la Budapesta de ‘Ziua onoarei’

Sute de neonazişti au participat sâmbătă, în pofida interdicţiei impuse de autorităţile ungare, la un marş la Budapesta pentru a marca “Ziua onoarei”, aniversarea tentativei naziştilor maghiari şi germani de a rupe asediul sovietic la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează EFE, potrivit agerpres

Marşul a fost interzis de poliţia ungară pe motiv că era organizat la o dată “care ne aminteşte de victimele crimelor inumane comise în timpul dictaturii naţional-socialiste”.

Citește și : Zeci de persoane au fost arestate pentru comiterea de jafuri şi furturi în opt provincii sinistrate ale Turciei

Printre participanţi, în marea lor majoritate bărbaţi, unii purtau uniforme militare care aminteau de cele purtate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum şi alte simboluri naziste, potrivit presei locale.

Marşul a pornit de la Palatul Regal, unde s-au strâns zeci de antifascişti într-o contramanifestaţie, şi s-a îndreptat către dealul din Buda.

Cotidianul digital Hvg a amintit că poliţia din Germania a interzis mai multor neonazişti germani să călătorească în Ungaria pentru a participa la eveniment.

”Ziua onoarei” şi alte evenimente similare se comemorează din 1997 la Budapesta şi, în general, neonaziştii ungari se bucură de sprijinul şi de vizitele unor simpatizanţi străini.

La 11 februarie 1945, circa 23.000 de soldaţi germani şi 20.000 de soldaţi ungari au încercat să rupă asediul Armatei Roşii care încercuise Budapesta, însă numai 100 de militari au reuşit să scape, în timp ce restul au fost ucişi sau au fost luaţi prizonieri.

Citește și : Bilanțul cutremurului depășește 28.000 de morți în Turcia și Siria

Ungaria a fost aliata Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar Budapesta a fost cucerită de armata sovietică la 13 februarie 1945, după unul dintre cele mai lungi asedii din timpul acestei deflagraţii, de peste 50 de zile, aminteşte EFE.

Tags: al Doilea Război MondialBudabudapestaZiua onoarei
Categorii: Diaspora